Διεθνή

Προειδοποιητική βολή από Gazprom – Kόβει τις παραδόσεις αερίου σε ευρωπαϊκή εταιρεία


Ενώ σύσσωμη η Ευρώπη περιμένει με αγωνία την 21η Ιουλίου για να διαπιστώσει αν η Ρωσία θα επανεκκινήσει τον Nord Stream 1, η Gazprom φροντίζει να στείλει τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές, αυξάνοντας τους δείκτες αβεβαιότητας και ανησυχίας στην Ευρώπη.  

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ενημέρωσε μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία, που είναι πελάτης της, ότι λόγω «ανωτέρας βίας», δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας φυσικού αερίου. Tην επιστολή που έχει ημερομηνία 14 Ιουλίου, φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters, το οποίο αναφέρει ότι η Gazprom επικαλείται το μέτρο της ανωτέρας βίας, μια ρήτρα που επικαλείται μια επιχείρηση όταν πλήττεται από κάτι που δεν ελέγχεται από αυτήν
 
Εμπορική πηγή που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μιας σημαντικής οδού εφοδιασμού προς τη Γερμανία  αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στο 1,7 τρισ.δολάρια το χρέος των εταιρειών ενέργειας στην Ευρώπη

Τεράστιο είναι το πλήγμα που έχουν υποστεί οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου πρωτίστως αλλά και του πετρελαίου.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν με εμφατικό τρόπο το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, το συνολικό χρέος των εταιρειών, που αυξάνεται διαρκώς από την πανδημία και εντεύθεν, έχει διογκωθεί φέτος σε περισσότερα από 1,7 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας άλμα 50% σε σχέση με πριν από το 2020.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα