Χρηστικά

Προγράμματα στέγης με μεγαλύτερες επιδοτήσεις και περισσότερους δικαιούχους


Βελτιώσεις στο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», ετοιμάζεται το «Σπίτι Μου 2» με υψηλότερα όρια ηλικίας

 Θεωρώντας το πρόβλημα της στέγης ως μείζον κοινωνικό ζήτημα – το δεύτερο μετά την ακρίβεια – που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους για να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών προς πώληση-ενοικίαση και να αναχαιτιστεί η συνεχής άνοδος των τιμών και των ενοικίων.

 Σχεδιάζει λοιπόν να αυξήσει τις επιδοτήσεις, να δώσει επιπλέον κίνητρα για ανακαινίσεις παλιών σπιτιών και παράλληλα να παράσχει χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για αγορά κατοικιών από περισσότερα νοικοκυριά. Τα κριτήρια ένταξης στα σχετικά προγράμματα θα χαλαρώσουν, ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος  των δικαιούχων

Το κυβερνητικό επιτελείο  αναμένει τώρα “πράσινο φως” από την Κομισιόν για να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», που επιδοτεί το επιτόκιο δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει – όπως αναμένεται - το αίτημα  για επιπλέον χρηματοδότηση, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.

Ορια ηλικίας και εισοδηματικά κριτήρια

 Ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί με την αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας. Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος μπορούσαν να ενταχθούν άτομα  μέχρι 40 ετών. Τώρα το όριο θ' ανέβει στα 50 χρόνια.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές θα γίνουν και στα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μπορούν να επιδοτηθούν και δανειολήπτες με μεγαλύτερο εισόδημα, εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους (μικρότερες δόσεις) αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου τους.
  Στην αρχική του μορφή, το πρόγραμμα επιδοτούσε το επιτόκιο για το 75% του δανείου αγοράς πρώτης κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφανείας έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ήταν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, έως 24.000 ευρώ για ζευγάρια – ποσό  προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί  - και έως 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, συν 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όρια αυτά θα αναπροσαρμοσθούν και θα αυξηθούν από 2.000 ευρώ (για άγαμους) έως  6.000 ευρώ για οικογένεια με παιδιά.
 Μέχρι στιγμής, έχουν εκταμιευθεί 6.546 δάνεια συνολικού ποσού 630 εκατ. ευρώ.

Επιδοτήσεις για ανακαινίσεις

Βελτιώσεις θα γίνουν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», ώστε να καταστεί ελκυστικότερο και να αξιοποιηθεί από περισσότερους ιδιοκτήτες, που θα θελήσουν να ανακαινίσουν και να νοικιάσουν τα κλειστά σπίτια τους.

Η σημαντικότερη αλλαγή θα είναι η αύξηση της κρατικής επιδότησης: Θα καλύπτει έως 60% της συνολικής δαπάνης ανακαίνισης, από  40% που είναι τώρα.
  Στόχος είναι να ανακαινιστούν και να διατεθούν στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση 12.500 παλιές κατοικίες, που παραμένουν κλειστές την τελευταία τριετία.
  Προς το παρόν, το ενδιαφέρον για το τρέχον πρόγραμμα είναι περιορισμένο: Εχουν υποβληθεί μόλις 1.551 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί μόνον 841.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα