Χρηστικά

Πρόστιμα σε 100.000 φορολογούμενους για εκπρόθεσμες δηλώσεις


Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε και φέτος ο αριθμός των φορολογoυμένων που ξέχασαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις

Πρόστιμα σε 100.000 φορολογούμενους επέβαλε η ΑΑΔΕ, για την υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, ο αριθμός των οποίων και φέτος κινείται σε επίπεδα ρεκόρ.

Σε όσους φορολογούμενους έχασαν την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τιμωρήθηκαν με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν εκπρόθεσμες δηλώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα 250 και 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα, μέχρι την 31η Αυγούστου 2023, που έληξε η τελευταία προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είχαν υποβληθεί 6.489.131 φορολογικές δηλώσεις.

Όμως, σήμερα ο αριθμός των υποβληθεισών δηλώσεων ανέρχεται σε 6.586.950 δηλώσεις που σημαίνει, ότι μετά την 31η Αυγούστου, που έληξε η προθεσμία, υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα 97.819 δηλώσεις.

Σε όλους τους «εκπρόθεσμους» ήδη βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ανεξάρτητα εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, αλλά για τις επιχειρήσεις φτάνει έως και 500 ευρώ.

Ειδικότερα τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις κλιμακώνονται ως εξής:

  • Φυσικά πρόσωπα: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Επιπλέον όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική ή στην εκπρόθεσμη τροποιητική δήλωση αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο, επιβάλλεται και προσαύξηση φόρου 0,73% ανά μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • Φυσικά Πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
  • Φυσικά Πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Οι αιτίες

Οι λογιστές καταγγέλλουν ότι η αιτία των πολλών εκπρόθεσμων είναι οι «άστοχες και καθυστερημένες αποφάσεις και ενέργειες της Πολιτείας» για τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος άνοιξε φέτος στα τέλη Μαρτίου, αλλά καμία δήλωση δεν μπορούσε να υποβληθεί καθώς δεν ήταν εμπλουτισμένη με τα απαραίτητα δεδομένα από εργοδοτικούς φορείς, τράπεζες και άλλους φορείς που υποχρεούνται να αποστέλλουν στο Taxisnet τα στοιχεία που αφορούν σε εισοδήματα και δαπάνες των φορολογούμενων.

Επίσης, ενώ η αρχική προθεσμία έληξε στις 30 Ιουνίου, παρατάθηκε έως την 31η Ιουλίου και κατόπιν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Ωστόσο οι δύο τελευταίοι μήνες και ειδικά ο Αύγουστος είναι και μήνας διακοπών που σημαίνει μια υπολειτουργία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα