Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει η νομοθεσία για τους εργοδότες που θα παραλείψουν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό από την 1η Φεβρουαρίου 2019, καθώς πρόκειται για μια σοβαρή παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία είναι και ποινικό αδίκημα.
Ειδικότερα προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.550 ευρώ, για κάθε εργαζόμενο που δεν θα λαμβάνει τις ελάχιστες αμοιβές που προβλέπει νομοθεσία.
Χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
Η απόφαση προβλέπει τα ακόλουθα:
α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα εξακόσια πενήντα ευρώ (650,00 ευρώ).
β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα είκοσι εννέα ευρώ και τέσσερα λεπτά (29,04 ευρώ).
Η απόφαση αυτή ισχύει από 1 Φεβρουαρίου 2019.
Οι εργοδότες υποχρεούνται να συντάξουν και να αποστείλουν στην ΕΡΓΑΝΗ νέες καταστάσεις με τις αμοιβές των υπαλλήλων τους οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που θέτει η απόφαση.
Ο έλεγχος των εργοδοτών είναι πλέον εύκολος μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπου αποτυπώνονται οι αμοιβές και γενικά η εργασιακή σχέση των εργαζομένων που απασχολεί κάθε επιχείρηση.
Ταυτόχρονα, επιτόπιους ελέγχους θα διενεργεί και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με το νέο σύστημα, ώστε να εντοπίζει εύκολα τους παραβάτες.
Το ύψος του προστίμου είναι απαγορευτικό, καθώς ανέρχεται σε 10.550 ευρώ, για κάθε εργαζόμενο, που θα εντοπιστεί να μην λαμβάνει από την 1η Φεβρουαρίου 2019, ελάχιστο μισθό 650 ευρώ, ή ελάχιστο ημερομίσθιο ύψους 29,04 ευρώ. Δηλαδή αν εντοπιστούν δύο εργαζόμενοι να υπομισθοδοτούνται, το πρόστιμο ανέρχεται σε 21.100 ευρώ, αν είναι τρείς οι εργαζόμενοι, το πρόστιμο φτάνει σε 31.650 ευρώ κ.ο.κ.
Στοχευμένοι έλεγχοι
Στο μεταξύ όπως έχει γράψει το Σin, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ξεκινά στοχευμένους ελέγχους σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων για «μαύρη» εργασία και εικονικές αμοιβές.
Ο στόχος των ελέγχων είναι διπλός. Αφενός η τήρηση της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για το είδος και το ωράριο απασχόλησης, αφετέρου αν θα «περάσουν» οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.
Οι έλεγχοι θα γίνονται πλέον με το σύστημα ανάλυσης κινδύνου (risk analysis), με το οποίο εντοπίζονται οι επιχειρήσεις κλάδων που έχουν «παρελθόν» σε παραβατικές συμπεριφορές. Τα κριτήρια έχουν καταρτιστεί με βάση τα ευρήματα που έχει εντοπίσει το ΣΕΠΕ κατά τα τελευταία χρόνια, για την αδήλωτη εργασία, ή την υποδηλωμένη εργασία, δηλαδή την απασχόληση εργαζομένου με πλήρες ωράριο, αλλά την ασφάλισή του ως μερικώς απασχολούμενο.
Ειδικότερα το ΣΕΠΕ επιστρατεύει πλέον τη χρήση εργαλείων ανάλυσης κινδύνου για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αξιοποιώντας το Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” για τον εντοπισμό παραβατικών επιχειρήσεων και τις λειτουργικότητες του Ο.Π.Σ.-Σ.ΕΠ.Ε. για τη στόχευση των ελέγχων του. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Τη συστηματική διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων, βάσει μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου.
- Την προληπτική δράση, με την αποστολή επιστολών προειδοποίησης σε επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί μέσα από το σύστημα ανάλυσης κινδύνου.
- Την αξιοποίηση του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ” για τη συστηματική παρακολούθηση της συμπεριφοράς παραβατικών και πιθανώς παραβατικών επιχειρήσεων.