Διεθνή

Πρώτη επίσκεψη ανώτατου Σαουδάραβα διπλωμάτη στη Συρία μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου


Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας μεταβαίνει σήμερα στη Δαμασκό, στην πρώτη επίσκεψη σαουδάραβα αξιωματούχου από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, ανακοίνωσε το υπουργείο Πληροφοριών της Συρίας.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση στις επαφές του αραβικού κόσμου με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος ήταν πολιτικά απομονωμένος στην περιοχή.

Την τελευταία εβδομάδα όμως υπάρχει διπλωματική κινητικότητα στην περιοχή καθώς αλλάζει το τοπίο στις περιφερειακές σχέσεις μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους.

"Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αναμένεται σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Συρία", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι ο σαουδάραβας υπουργός αναμένεται να φθάσει το μεσημέρι.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του σύρου υπουργού Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ στη Σαουδική Αραβία--επίσης η πρώτη σε αυτό το επίπεδο μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

Σε συνάντησή τους οι Μεκντάντ και ο σαουδάραβας ομόλογός του συζήτησαν για "τα απαραίτητα βήματα" που πρέπει να πραγματοποιηθούν για τον τερματισμό της απομόνωσης της Δαμασκού, σύμφωνα με σαουδαραβική ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις της με την κυβέρνηση του Άσαντ το 2012 και το Ριάντ επί μακρόν προασπιζόταν ανοιχτά την απομάκρυνσή του, υποστηρίζοντας τους σύρους αντάρτες σε προηγούμενες φάσεις του πολέμου.

Ο καταστροφικός ωστόσο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε χάος στην Τουρκία και στη Συρία έκανε τον αραβικό κόσμο να προσεγγίσει την κυβέρνηση του Άσαντ και ένα μήνα αργότερα ανακοινώθηκε η αιφνιδιαστική αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και της υποστηρίκτριας της Δαμασκού, της Τεχεράνης.

Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι στον αραβικό κόσμο είχε αρχίσει να διαφαίνεται ομοφωνία ως προς το ότι απαιτείται μια νέα προσέγγιση της Συρίας που θα απαιτούσε διαπραγματεύσεις με την Δαμασκό για την διαχείριση των ανθρωπιστικών κρίσεων.

Το Ριάντ έστειλε βοήθεια σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται τόσο από τους αντάρτες όσο και από την κυβέρνηση αλλά η προσπάθεια δεν περιελάμβανε άμεση επαφή με την κυβέρνηση του Άσαντ.

Τον Μάρτιο τα σαουδαραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το Ριάντ και η Δαμασκός βρίσκονταν σε συνομιλίες για την επανέναρξη της παροχής προξενικών υπηρεσιών.

Στον πόλεμο στη Συρία έχουν σκοτωθεί πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ περίπου ο μισός προπολεμικός πληθυσμός της χώρας υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Με τη στήριξη των συμμάχων της --του Ιράν και της Ρωσίας--η Δαμασκός ανέκτησε μεγάλο τμήμα εδαφών που είχε χάσει το πρώτο διάστημα του πολέμου.

Οι περιφερειακοί αντίπαλοι, το σιιτικό Ιράν και η σουνιτιική Σαουδική Αραβία, έχουν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές σε πολλές περιφερειακές εμπόλεμες ζώνες, ανάμεσά τους και η Υεμένη, και συναγωνίζονται για την άσκηση επιρροής στον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα