Πολιτική

Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2023!


«Κλειδώνει» στα έξι συναπτά έτη, η απαίτηση των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Βαρύ «φορτίο» για την Αθήνα που καλείται να φέρει εις πέρας ένα δημοσιονομικό «θαύμα»

Το πρόσφατο Eurogroup της Μάλτας και το προσύμφωνο ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς, δεν προσδιόρισε-αποσαφήνισε την ακριβή χρονική διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που θα κληθεί να «πιάσει» η Αθήνα, αρχής γενομένης από το 2018. Η αρχική… διασπορά φημών  έκανε λόγο για δέκα ή για τρία συνεχόμενα έτη, ωστόσο σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, που προέρχεται από «πηγές» των Βρυξελλών, ως επικρατέστερο σενάριο εμφανίζεται η εξαετής διατήρηση του υψηλού στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, μέχρι δηλαδή το 2023.

Από την στιγμή που «πέρασε» η γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την επιβολή υψηλών πλεονασμάτων, ύψους 3,5%, μετά το 2018, άρχισε μια επιπρόσθετη διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον, αναφορικά με το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής των εν λόγω πλεονασμάτων. Οι αιτιάσεις για δεκαετή επιβολή στην Ελλάδα των συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων, γρήγορα έχασαν τη δυναμική τους και όπως φαίνεται εγκαταλείφθηκαν, ενώ λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει και το αισιόδοξο σενάριο που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα και έκανε λόγο για τριετή επιβολή των πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς της διαπραγμάτευσης, κυβέρνηση και Θεσμοί, φέρεται να έχουν καταλήξει στα έξι χρόνια, με καταληκτική χρονιά το 2023. Η συμφωνία για τον χρόνο διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων, ανάμεσα κυρίως στην Ευρώπη και το ΔΝΤ, αναμένεται να «κλειδώσει» στο επερχόμενο Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων θα τεθούν επί τάπητος προς… συμφωνία και οι προβλέψεις για τους αριθμούς ανάπτυξης-μεσοπρόθεσμα- της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, αν τελικώς επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για «επιδίωξη» δημοσιονομικών στόχων 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2023, η Ελλάδα θα κληθεί να φέρει εις πέρας ένα δημοσιονομικό θαύμα, που εξαιρετικά σπάνια συναντά κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Αθήνα δεσμεύεται σε ένα άκρως ασφυκτικό δημοσιονομικό καθεστώς, το οποίο για την πλήρη ακρίβεια των γραφομένων, ξεπερνάει τα έξη έτη και φτάνει επί της ουσίας τα οκτώ. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το 2016 η Ελλάδα-σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- παρουσίασε δημοσιονομική υπεραπόδοση και το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,8% έναντι του 0,5% που ήταν ο αρχικός στόχος. Σε άκρως υψηλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί και το πλεόνασμα της τρέχουσας χρονιάς, δηλαδή του 2017.

Στον δρόμο της… επιστροφής οι εκπρόσωποι των Θεσμών

Μετά την ολοκλήρωση της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-την ερχόμενη εβδομάδα- όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αναμένεται να δρομολογηθεί και η επιστροφή του κλιμακίου των Θεσμών στην Αθήνα. Η επιστροφή της τρόικας θα σηματοδοτήσει και τις εξελίξεις για το οριστικό κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας (Level Staff Agreement), ανάμεσα σε Θεσμούς και Μαξίμου.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις