Πολιτική

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με Τοπικές Μονάδες Υγείας


 Το προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός το οποίο όπως είπε, καταρτήθηκε έπειτα από διαβούλευση και συνεννόηση με ακαδημαϊκούς και υγειονομικούς καθώς και μετά από εκτεταμένο διάλογο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα καλύψει ένα πολύ σημαντικό κενό στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και είναι κατά βάση νοσοκομειακοκεντρικό και σε μεγάλο βαθμό ιατροκεντρικό.

Όπως είπε, έγινε ένα σημαντικό βήμα σε μια νέα αντίληψη και φιλοσοφία της Υγείας με ολιστική προσέγγιση του ασθενή, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας , παρακολούθηση των χρονίων νοσημάτων, διαχείριση των περιστατικών με αποθεραπεία και αποκατάσταση, προσυμπτωματικούς ελέγχους, εμβολιασμούς και πάνω από όλα πρόληψη και αγωγή υγείας.

Θα υπάρχει επίσης όπως ανέφερε, η κουλτούρα της διεπιστημονικής συνεργασίας και της αποκεντρωμένης φροντίδας.

Οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό θα προσληφθούν με τη βάσει συμβολαίου υποχρεώσεων, ενώ θα αξιολογούνται και οι δομές και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Επίσης, θα υπάρχει διασύνδεση των δομών υγείας και την Αυτοδιοίκηση με στόχο να υπάρχει ένα κοινωνικό κράτος. Για παράδειγμα ανάφερε τις δομές και τα κέντρα ψυχικής υγείας,  οι δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων καθώς και κοινωνικής φροντίδας, τα ΚΑΠΗ, τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΗΦΗ κ.λπ.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα είναι το πρώτο επίπεδο που θα επισκέπτονται οι ασθενείς, τα Κέντρα Υγείας και οι Μονάδες του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Αστικού Τύπου θα είναι το δεύτερο επίπεδο και όλα αυτά μαζί θα είναι κάτω από την ομπρέλα του ΕΣΥ όπου θα υπάρχουν διασυνδεόμενα νοσοκομεία. Προσδοκία όλων είναι να μην φτάνει εύκολα ο πληθυσμός στα νοσοκομεία και με αυτό εννοεί το υπουργείο όχι ότι θα δυσκολέψει η πρόσβαση απλά δεν θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία τα «αχρείαστα» περιστατικά.

 Θα εξισωθεί ο ρόλος των ιατρών ΠΕΔΥ με αυτόν των νοσοκομειακών ιατρών μισθολογικά και βαθμολογικά ενώ θα συγκροτηθούν και Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια με πρώτη να μπαίνει στο πρόγραμμα η 1η Υγειονομική Περιφέρεια που έχει ήδη ένα τέτοιο εργαστήριο καθώς και η 7η ΥΠΕ της Κρήτης και ακολουθεί η 2η ΥΠΕ, οι περιοχές Πειραιά και Δυτικής Αττικής με η Θεσσαλονίκη. 

Επαναρυθμίζεται η διάταξη για τον οικογενειακό ιατρό που προέβλεπε μόνο ιδιώτη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και θα προστεθεί και ο οικογενειακό ιατρός του ΕΣΥ.

 Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι με το νέο σύστημα θα υπάρχει δυνατότητα προσέλκυσης νέων ιατρών και νέων επιστημόνων ενώ θα ενσωματωθεί σε αυτό το πρόγραμμα σπουδών ώστε να αυξηθούν οι θέσεις ειδικότητας στη γενική ιατρική και στην οικογενειακή ιατρική. 

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και κυρίως χρηματοδότησης του έργου είναι πολύ συγκεκριμένο όπως είπε, συμπληρώνοντας δε ότι θα στηριχθούν και οι σημερινές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου και οι δομές του ΠΕΔΥ, ενώ θα δοθεί βαρύτητα στο προσωπικό που τα στελεχώνει για να έχουν όπως είπε πιο εξειδικευμένη γνώση και να υπάρχουν πολλές ειδικότητες.

Οι πρώτες δομές θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και αναζητούνται ήδη οι κατάλληλοι χώροι.

Το νομοσχέδιο θα είναι προς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς μετά  το Πάσχα και στη συνέχεια θα προχωρήσει προς νομοθέτηση.

Θα γίνει προκήρυξη 3000 θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, με τους 1300 να είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι , παιδίατροι και οι υπόλοιπες θέσεις θα αφορούν νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό. Η τροπολογία λέει ότι θα είναι 4ετές χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα οπότε οι συμβάσεις εργασίας θα είναι για 2 έτη αρχικώς με δυνατότητα επέκτασης, ενώ θα υπάρχουν «πολύ καλές» αποδοχές, «άγνωστο πόσο».

Επισυνάπτεται το Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις