Επιχειρήσεις

Προβλέψεις Στουρνάρα για χρεωκοπίες ΜμΕ- Συστάσεις στις τράπεζες για χρηματοδότηση


Ποιές είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πρόθυρα της χρεωκοπίας- Τι υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας βρίσκονται ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρα. Ο τελευταίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επεξηγώντας τους λόγους που οδηγούν τις επιχειρήσεις στην κατάρρευση, ενώ συστήνει στις τράπεζες να ανοίξουν την πρόσβαση της χρηματοδότησης στις ΜμΕ,  που αντιμετωπίζουν μείζονα ζητήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας.

Ο διοικητής της ΤτΕ, που μίλησε στο συνέδριο που διοργανώνει η ΓΣΕΒΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αναφέρθηκε αναλυτικά στους παράγοντες που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για τις ΜμΕ.  Η αύξηση του κόστους λειτουργίας, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ο ακριβός δανεισμός και τα αυξημένα επιτόκια, είναι σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα οι σημαντικότερες αιτίες που είναι πιθανό να προκαλέσουν περισσότερες χρεωκοπίες ΜμΕ.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν πέσει θύματα του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι επιπτώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων από την άνοδο του πληθωρισμού διακρίνονται σε βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες: ο πληθωρισμός αρχικά μειώνει την κερδοφορία καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής, αλλά στη συνέχεια την αυξάνει όταν οι επιχειρήσεις μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές. 

Η ικανότητα των επιχειρήσεων να μετακυλίσουν το κόστος ποικίλλει σημαντικά και εξαρτάται από τη θέση στην αλυσίδα αξίας, το πόσο ελαστική είναι η ζήτηση για συγκεκριμένα προϊόντα στις αλλαγές τιμών, τους τύπους των πελατών, το μέγεθος και το οικοσύστημα στο οποίο ανήκει η επιχείρηση. Οι βασικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι ΜμΕ είναι λιγότερο πιθανό να μετακυλίσουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή από ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη διάβρωση των περιθωρίων κέρδους τους.

Για τον Γιάννη Στουρνάρα, φραγμός σε μελλοντικές χρεωκοπίες μπορεί να μπει, εφόσον διευκολυνθεί και ανοίξει η πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση. Επικαλούμενος στοιχεία της ΤτΕ, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως  οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να υπερτερούν ως προς το ύψος των δανειακών πόρων που αντλούν από το τραπεζικό σύστημα, τάση που παρατηρείται και σε πολλές χώρες διεθνώς.  Συνεπώς, η τραπεζική χρηματοδότηση των ΜμΕ θα μπορούσε να ενισχυθεί με περαιτέρω αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Παράλληλα ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι και  οι λεγόμενες μη συστημικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιριστικών τραπεζών, θα μπορούσαν να έχουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην χρηματοδότηση των ΜμΕ. Σημείωσε, μάλιστα ότι πέρα από τους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και το InvestEU, το οποίο αποσκοπεί στην κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα