"Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον θέμα ανησυχίας για το ΔΝΤ", επισημαίνει σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ερωτηθείς για το κλίμα στο Ταμείο για την Ελλάδα, αναφέρει: "Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον θέμα ανησυχίας και συζήτησης, πέραν της καθιερωμένης, για το Εκτελεστικό Συμβούλιο. Τα μακροοικονομικά της έχουν σταθεροποιηθεί και οι προοπτικές είναι ευοίωνες, ενώ βέβαια προβλήματα παραμένουν, π.χ. η ανεργία είναι υψηλή και το τραπεζικό σύστημα σε αναδιάταξη. Άλλες χώρες είναι πλέον στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής και λόγω της έκθεσης του Ταμείου σε αυτές και λόγω γενικότερων προκλήσεων. Συνεπώς, θα έλεγα ότι το κλίμα βελτιώνεται διαρκώς".
Όσον αφορά το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο κ. Ψαλιδόπουλος σημειώνει πως αυτό "σηματοδοτεί το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας από μια παρατεταμένη έκτακτη κατάσταση σε μια πιο φυσιολογική. Εξοικονομούνται κάποια λίγα χρήματα και η σχέση μας με το Ταμείο συνεχίζεται σε άλλο επίπεδο. Η ενισχυμένη εποπτεία παραμένει, αλλά και αυτή θα ατονήσει στο μέτρο που θα αποπληρώσουμε και άλλο μέρος των δανείων μας, βαδίζοντας προς τον μηδενισμό τους".
Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, υπογραμμίζει: "Τίποτα δεν είναι απίθανο όταν κάποιος έχει επιχειρήματα και επιμονή στο προφανές", και συμπληρώνει: "Τα υψηλά πλεονάσματα στερούν δημοσιονομικό χώρο για τις ποικίλες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η ελληνική πλευρά ώστε να ενταθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία".
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος, υποστηρίζει πως οι παράμετροι βιώσιμότητάς του θα βελτιωθούν "με την αύξηση του παρονομαστή του κλάσματος χρέους προς ΑΕΠ, την αύξηση του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ με τη σειρά του θα αυξηθεί από επενδύσεις και την αξιοποίηση όλων των συντελεστών παραγωγής. Πρέπει όλοι και όλες να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση".
Τέλος, για τον στόχο ανάπτυξης 4% ο κ. Ψαλιδόπουλος σημειώνει: "Αν ξεκινήσει μια μεγάλη επένδυση, η οικονομία θα λάβει μεγάλη ώθηση και μια χιονοστιβάδα επενδύσεων ίσως κάνει ένα 4% εφικτό".