Χρηστικά

Ψυχρολουσία με τον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι χάνουν την έκπτωση του 10%


Ποιοι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους μένουν εκτός έκπτωσης - Τι προβλέπει ο νόμος για τις φυσικές καταστροφές

Ο διάβολος κρύβεται πολλές φορές στις λεπτομέρειες-ψιλά γράμματα και αυτό το διαπιστώνουν χιλιάδες φορολογούμενοι που μένουν εκτός της έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ. 

Οι εν λόγω φορολογούμενοι έχουν κατοικία που βρίσκεται σε όροφο πολυκατοικίας και η… λεπτομέρεια που τους αφήνει εκτός νόμου είναι η εξής: Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει τους κινδύνους για σεισμό και πυρκαγιά και όχι για πλημμύρα. Ο προσφάτως ψηφισθέντας νόμος ορίζει ότι για να δοθεί η μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Τα στοιχεία για την κάλυψη της ασφάλισης των κατοικιών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι προσυμπληρωμένα με βάση αυτά που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν επιδέχονται καμία αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν «δεμένα» τα χέρια τους αναφορικά με την απώλεια της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ.

Για να χορηγηθεί η μείωση στον ΕΝΦΙΑ το 2024, θα πρέπει το ακίνητο να ήταν ασφαλισμένο εντός του 2023, όμως, εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη των 12 μηνών, η έκπτωση μειώνεται αναλογικά. Συγκεκριμένα:

  • Για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, 
  • για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, 
  • για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και
  • για τρεις μήνες η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 2,5%.
  • Δεν θα παρέχεται καμία έκπτωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Οι άλλες παράμετροι

Επίσης, για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Επίσης:

  • Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
  • Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα