Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 λόγω της μεγαλύτερης της αναμενόμενης επιβράδυνσης στην Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές, αλλά ανακοίνωσε ότι η σινοαμερικανική εμπορική συμφωνία είναι μια ακόμα ένδειξη ότι το εμπόριο και η μεταποιητική δραστηριότητα ίσως σύντομα φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2020, συγκριτικά με 2,9% το 2019, που ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία. Οι εκτιμήσεις και για τις δύο χρονιές μειώθηκαν κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου. Η ανάπτυξη θα βελτιωθεί κάπως στο 3,4% το 2021 αλλά και αυτή η πρόβλεψη μειώθηκε κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ.Οι μειώσεις αυτές αντανακλούν την επαναξιολόγηση του Ταμείου για τις οικονομικές προοπτικές μιας σειράς μεγάλων αναδυόμενων αγορών, κυρίως της Ινδίας, όπου η εγχώρια ζήτηση επιβραδύνθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.
Την ίδια ώρα, το μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης μετά την κρίση του ευρώ το 2013, σημείωσε για το 2019, η γερμανική οικονομία, αφού η Bundesbank, εξαιτίας της επιβράδυνσης των εξαγωγών που αντισταθμίστηκε μερικώς από την εγχώρια ζήτηση, τόνισε πως η ανάπτυξη της Γερμανίας έτρεξε με ρυθμό μόλις 0,6% πέρυσι. Παρόλο που είναι η χώρα με με τις περισσότερες εξαγωγές στην Ευρώπη, υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα και της εμπορικής διαμάχης Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατά 0,2% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ήταν 0,1% υψηλότερος. Τον Δεκέμβριο οι τιμές ενέργειας διολίσθησαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αγορές κοιτούν την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, την Τρίτη, στο ελβετικό θέρετρο Νταβός, αφού η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη επιχειρηματικότητα θα βρεθούν στο επίκεντρο των ηγετών και επιχειρηματιών που θα παρακολουθήσουν τη σύνοδο, ενώ στην ατζέντα των θεμάτων θα περιλαμβάνονται ζητήματα όπως το παγκόσμιο εμπόριο και η γεωπολιτική αστάθεια.
Σήμερα, Δευτέρα, οι αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων θα μείνουν κλειστές λόγω του εορτασμού της ημέρας του Martin Luther King.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 423.98 μονάδες, με πτώση 0.14%
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,799.03 μονάδες χάνοντας 0.24%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,651.44 μονάδες, με βουτιά 0.30%.
Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 13,548.94 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.17%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,078.54 μονάδες, διολίσθησε 0.36%.
Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 24,002.45 μονάδες, με απώλειες 0.57%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,658.8 μονάδες, κινούμενος πτωτικά κατά 0.23%.