Αγορές

Πτώση στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς η προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, ενώ αναμένονται, αυτή την εβδομάδα, οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας, εν μέσω εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού. Επίσης εντυπωσιακή είναι και άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, που εκτοξεύεται σήμερα στα 115,16 ευρώ, με αύξηση 9,8%.

Σε ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Deutsche Bank, ακολουθώντας το «παράδειγμα» θεσμικών φορέων, οίκων αξιολόγησης και λοιπών αναλυτών. Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας, το 2021, θα διαμορφωθεί στο 8,7%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψή της τοποθετούσε τον πήχη πολύ πιο χαμηλά, στο 2%. Για το 2022 η αναθεώρηση είναι πτωτική, στο 4,4% από το 6,1% που προέβλεπε, ενώ για το 2023 η Deutsche Bank «βλέπει» πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι στο 3,8%, ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Για την πορεία των δημοσιονομικών η γερμανική τράπεζα, όπως και άλλες αντίστοιχες αναλύσεις,  θέτει εμφανείς αστερίσκους που χρίζουν προσοχής. Για το 2021 υπολογίζει ότι θα ανέλθει σε διψήφιο ποσοστό, στο 10%, την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει το 2022, ενώ το 2023 θα πέσει» στο 1%. Επίσης, αναφορικά με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που επίσης «πονοκεφαλιάζει» το ελληνικό οικονομικό επιτελείο. η Deutsche Bank αναφέρει ότι το 2021 θα διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ, στο 4% το 2022 και στο 3% του ΑΕΠ το 2023.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή του από το 1982, καθώς η ισχυρή ζήτηση από τους καταναλωτές επλήγη από προβλήματα στη τροφοδοσία που σχετίζονται με την πανδημία. Η αύξηση των τιμών ανήλθε στο 6,8% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε: +0,8% σε σχέση με +0,9% τον Οκτώβριο.

Προς τα κάτω αναθεωρεί την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2021 ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου (ΟΠΕΚ), αναμένοντας πως θα τρέξει με 5,5%, ενώ για το επόμενος αφήνει αμετάβλητες τις προβλέψεις για το ΑΕΠ στο 4,2%. Ο ΟΠΕΚ τονίζει ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναπτυχθεί 5,5% για το τρέχον έτος και 4,1% το 2022, παρόμοια με την προηγούμενη εκτίμηση του περασμένου μήνα. Στην ευρωζώνη κρατά επίσης χωρίς διαφοροποίηση τις προβλέψεις του στο 5,1% και 3,9%, αντίστοιχα. Στην Ιαπωνία, όπως σημειώνει, θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2021 και 2,2% το επόμενο έτος. Η Κίνα και η Ινδία θα παραμείνουν παγκόσμιοι ηγέτες όσον αφορά τη φετινή οικονομική ανάπτυξη με 8% έκαστη. Επίσης, διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου για φέτος και το 2022, εκτιμώντας πως θα αυξηθεί ετησίως κατά 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021.

Έτος ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι το 2022, εκτιμά η JPMorgan σε έκθεσή της. Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός εκτιμά ότι εντός της επόμενης χρονιάς, θα κλείσουν οι «πληγές» των οικονομιών παγκοσμίως, που άνοιξαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Η άποψή μας είναι ότι το 2022 θα είναι η χρονιά της πλήρους παγκόσμιας ανάκαμψης, το τέλος της πανδημίας και η επιστροφή στις κανονικές συνθήκες ζωής, όπως ήταν πριν εμφανιστεί ο Covid-19», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, όπου συνεχίζει ως εξής: «Αυτό υποδεικνύεται από την επίτευξη της ευρείας ανοσίας του πληθυσμού, καθώς και με τη βοήθεια ανθρώπινης εφευρετικότητας, όπως οι νέες θεραπείες που αναμένεται να είναι ευρέως διαθέσιμες το 2022. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην παγκόσμια κινητικότητα και τις υψηλές δαπάνες και από τους καταναλωτές, αλλά και από τις επιχειρήσεις».

Αμετάβλητος παρέμεινε το Δεκέμβριο ο δείκτης που μετρά το κλίμα μεταξύ των μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών μεταποίησης. Ο βασικός δείκτης για το κλίμα των μεγάλων επιχειρήσεων της μεταποίησης παρέμεινε στις 18 μονάδες, αμετάβλητος από την προηγούμενη έρευνα τον Σεπτέμβριο.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από τη νέα μετάλλαξη όμικρον.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 473.53 μονάδες, μειωμένος κατά 0.43%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,183.04 μονάδες, με πτώση 0.38%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,231.44 μονάδες, πέφτοντας 0.83%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 15,621.72 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,942.91 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.70%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,551.02 μονάδες, με απώλειες 0.64%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,322.7 μονάδες, χάνοντας 0.45%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις