Πολιτική

Παπαθανάσης: Η παράταση της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων δεν επηρεάζει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης


Ενημέρωση στους νέους της Φλώρινας γύρω από τα σχέδια της κυβέρνησης για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των ΠΕ Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου, με θέμα «Μεταλιγνιτική εποχή και Ανάπτυξη, Καινοτομία- Διάλογος- Δράσεις», που διοργάνωσε από κοινού ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας με το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι «τα παγκόσμια γεγονότα που σχετίζονται και με ζητήματα της ενέργειας μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε την εξόρυξη του λιγνίτη», ενώ παράλληλα, όπως είπε, σε επίπεδο κορυφής, μέσω της πρότασης που έχει διατυπώσει ο Πρωθυπουργός, «επιδιώκουμε να προχωρήσει η Ευρώπη στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου».

Διαβεβαίωσε ότι «η παράταση του προγράμματος λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων δεν επηρεάζει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και μετάβασης της περιοχής σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο», ενώ ανέφερε ότι κλιμάκια της ΕΕ αξιολόγησαν «με θετικό πρόσημο» την εξέλιξη υλοποίησης του σχεδίου ΔΑΜ (Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση) και διαπίστωσαν ότι «οι ενέργειές μας βρίσκονται σε σωστό σημείο».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Παπαθανάσης στην περίπτωση των Ιωαννίνων, όπου μια επένδυση νέας τεχνολογίας δημιούργησε θετικό οικονομικό περίγυρο, με νέους επιστήμονες να παραμένουν στην περιοχή τους, ευελπιστώντας ότι αντίστοιχες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν και στη δυτική Μακεδονία, με την αξιοποίηση των πρόσθετων οικονομικών κινήτρων, που προσφέρει ο Αναπτυξιακός νόμος στις λιγνιτικές περιοχές.

Στο σημείο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έκανε αναφορά σε εταιρείες «που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στη δυτική Μακεδονία», επισημαίνοντας πως «όταν οριστικοποιηθούν ορισμένες λεπτομέρειες και είναι έτοιμες και οι εταιρείες θα κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις».

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, ο επικεφαλής του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος, μίλησε για τη συμβολή του Ταμείου και τη συνεργασία που υπήρξε με τον Όμιλο Ενεργών Νέων στη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Αμύνταιο και στο θέμα της δημιουργίας Κέντρου Καινοτομίας στη Φλώρινα.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Μετάβασης ΑΕ, Ιωάννης Μπούκης, μίλησε για τον ρόλο που έχει επωμιστεί η εταιρεία στην υλοποίηση των επενδύσεων «που θα αλλάξουν το οικονομικό μοντέλο της περιοχής».

Ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ, Ιωάννης Αντωνιάδης, μίλησε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη δυτική Μακεδονία, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Πέτη Πέρκα, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει το κόμμα της στη νέα γενιά, για την ανόρθωση της χώρας.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ και της DG Regional, Νάσος Σοφός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της νεολαίας στο συνέδριο και τόνισε ότι «η ομάδα των Ενεργών Νέων πρωτοτυπεί και πρωτοπορεί στα θέματα της απολιγνιτοποίησης».

«Η Ελλάδα από πολύ νωρίς είδε το θέμα της απολιγνιτοποίησης», τόνισε ο κ. Σοφός, κάνοντας αναφορές στη μελέτη της Παγκόσμιας Τραπεζας, που ξεκίνησε το 2017 με ενέργειες της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και που στους βασικούς της πυλώνες στηρίχθηκε το σημερινό σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, όταν προέκυψαν οι τελικές ημερομηνίες απολιγνιτοποίησης.

Για το κλίμα απαισιοδοξίας που, όπως υποστήριξε, επικρατεί κυρίως στη νέα γενιά, με αφορμή τις επενδύσεις και την επόμενη ημέρα της περιοχής, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Μετάβασης, Στέργιος Κιάνας, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Θεοδουλίδης, έκανε λόγο για παντελή απουσία της νεολαίας της δυτικής Μακεδονίας στη διαβούλευση για τα εδαφικά σχέδια του ΣΔΑΜ, κάτι που επισημαίνεται στις έρευνες που έγιναν για λογαριασμό της ΕΕ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους πυλώνες της καινοτομίας, της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και της διεθνοποίησης, μέσω των οποίων το Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να προσελκύσει νέους ερευνητές και να δημιουργήσει κυψέλες δράσης, γύρω από τα θέματα των τεχνολογιών υδρογόνου. «Σήμερα, το Πανεπιστήμιό μας εκπαιδεύει μηχανικούς για τη Γερμανία, αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε» κατέληξε ο κ. Θεοδουλίδης.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων της Φλώρινας, Κώστας Φιλιππίδης, μίλησε για το έργο του Ομίλου αλλά και για το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, 800 νέοι της Φλώρινας και των γειτονικών νομών, με προγράμματα που «τρέχει» ο Όμιλος ταξίδεψαν στην Ευρώπη, συναντήθηκαν με συνομήλικούς τους, αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις για την επόμενη ημέρα.

«Θέλουμε κι εμείς, από την πλευρά μας, να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στο να μείνουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους, ξετυλίγοντας τα όνειρα τους» κατέληξε ο Φιλιππίδης.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολουθούν νέοι από τη Φλώρινα και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της περιοχής καθώς και παιδιά που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγής νέων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα