Αγορές

Ράλι ομολόγων- 35 μβ πέφτει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς!


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, πριν ακόμη συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την γνωστοποίηση των αποφάσεων της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 0,50% τα βασικά επιτόκια και να παράσχει απεριόριστη στήριξη στα  κρατικά χρεόγραφα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης – Ελλάδας και Ιταλίας.

Αποτιμώντας ψυχραιμότερα τα νέα δεδομένα και τις προοπτικές που διαμορφώνονται, οι αγορές κάνουν στροφή 180 μοιρών και την χθεσινή καταβύθιση των τιμών/άνοδο των αποδόσεων διαδέχεται ένα πραγματικό ράλι: Οι τιμές των κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης ανεβαίνουν αλματωδώς, οι αποδόσεις τους πέφτουν “στα Τάρταρα”.

Επικεφαλής της κούρσας τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 35 μονάδες βάσης  και διαμορφώνεται σε 3,28%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια μεταβολή των τελευταίων ετών. Επισημαίνεται ότι πριν από ένα μήνα, στα μέσα Ιουνίου, η απόδοση είχε εκτιναχθεί μέχρι το 4,66%, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

Εντυπωσιακή “βουτιά” πραγματοποιούν επίσης οι αποδόσεις των χρεογράφων άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 17,6 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα από 1,05%, ενώ πριν από ένα μήνα, στις 20 Ιουνίου, ήταν 1,76%.

Ενισχύονται ακόμη και τα ιταλικά ομόλογα, που είχαν καταποντιστεί τις προηγούμενες μέρες, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν η παραίτηση Ντράγκι και η αναγκαστική προσφυγή της χώρας σε πρόωρες εκλογές.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς που εκτοξεύθηκε χθες στο 3,72%, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 25 μονάδων βάσης, υποχωρεί σήμερα κατά 12 μβ. Διαμορφώνεται αυτή την ώρα σε 3,45%, παραμένοντας αρκετά υψηλότερη του αντίστοιχου ελληνικού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα