Αγορές

Ράλι τραπεζικών μετοχών και άλμα +6% - Ανοδικά το ΧΑ


Με καταλύτη τα εντυπωσιακά αποτελέσματα εξαμήνου των συστημικών τραπεζών, που επιβεβαιώνουν τη δυναμική και τις προοπτικές του κλάδου, οι τραπεζικές μετοχές επιστρέφουν στο προσκήνιο και οδηγούν το ΧΑ σε εντυπωσιακή ανάκαμψη.

Κόντρα στην αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί προβληματισμός για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης και τις επιπτώσεις της, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε ανοδική τροχιά, καταγράφοντας κέρδη σε 10 από τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις.

Τόνο και κατεύθυνση στην αγορά δίνουν οι μετοχές των τραπεζών, με τον κλαδικό τους δείκτη να σημειώνει άνοδο 22% σε δύο εβδομάδες. Σήμερα βρέθηκαν πάλι επικεφαλής της κούρσας, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες του ΧΑ σε υψηλές ημερήσιες επιδόσεις, την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια "πελαγοδρομούσαν" και η Wall Street  αναζητούσε κατεύθυνση.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές παραμένει αντιφατική, αποτυπώνοντας  φόβους, ανησυχίες και διιστάμενες προβλέψεις. Χωρίς ουσιαστική μεταβολή οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και Wall Street, μεταβλητότητα στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων - τα οποία ενισχύονται τις τελευταίες ώρες, μεγάλη άνοδος του φυσικού αερίου (+5,2% στα 200,9 ευρώ), κατά 4,2% υποχωρεί το brent (στα  99,3 δολάρια).

Υπερβάσεις και επόμενοι στόχοι

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι ο ΓΔ έχει διασπάσει ανοδικά διαδοχικές αντιστάσεις. Επόμενοι διαδοχικοί στόχοι η υπέρβαση των 873 και 885 μονάδων, που θα καταστήσει εφικτή την προσέγγιση ή και την υπέρβαση των 900.

Ως θετική ένδειξη θεωρούν την αύξηση του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος πάντως παραμένει χαμηλός (56,7 εκατ. ευρώ σήμερα), αλλά μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός για την περίοδο που διανύουμε στην αιχμή της περιόδου διακοπών.

Για τις τραπεζικές μετοχές εκτιμούν ότι θα παραμείνουν "βαρόμετρο" της αγοράς, καθώς γίνονται πάλι αντικείμενο ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, προσελκύοντας τοποθετήσεις διεθνών χαρτοφυλακίων και εγχώριων επενδυτών-αποταμιευτών.

Μετοχές και δείκτες

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε σήμερα μέχρι +6,62% και τερμάτισε με κέρδη 5,91%, ενώ οι μετοχές των 4 μεγάλων τραπεζών κάλυψαν πάνω από 40% του συνολικού ημερήσιου τζίρου.

Επικεφαλής της κούρσας η Alpha Bank, που σημείωσε άνοδο 6,9%. Ακολούθησαν Eurobank +5,9%, Πειραιώς +5,4%, Εθνική +5%, Attica Bank +3,5%. Στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-0,6%).

Θετική η συνολική εικόνα στο ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +2,10% και έκλεισε  με άνοδο 1,50% στις 863,81μονάδες, έχοντας διασπάσει ανοδικά διαδοχικές αντιστάσεις. Νωρίτερα σημείωσε υψηλό +2,10% στις 868,9 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,88%, κλείνοντας στις 2088,62 μονάδες, ενώ ο δείκτης των mid caps κέρδισε 0,71%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Τιτάν +5,2%, ΕλβάλΧαλκόρ +3,8%, Βιοχάλκο +3,2%, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ +3%, ΕΛΠΕ +2,2%, Motor Oil  +2,1%, Lamda +1,8%,  Ελλάκτωρ και ΟΛΠ +1,6%. 

Στο κόκκινο Jumbp -2,5%, Quest -2%, ΟΤΕ -0,7%, Coca-Cola -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα