Αγορές

Ράλι τραπεζικών μετοχών - Μεγάλα κέρδη στο χρηματιστήριο


Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 0,50% και να συνεχίσει να στηρίζει απεριόριστα τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών (Ελλάδας -Ιταλίας) δεν είχε την αναμενόμενη επίδραση στις αγορές κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης, ούτε στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Εδωσε όμως ισχυρή ώθηση στο ΧΑ, όπου οι τραπεζικές μετοχές απογειώθηκαν μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ, με άλμα από το +1% σε +5,6%, οδηγώντας την αγορά σε τέταρτη κατά σειράν ανοδική συνεδρίαση.

Οι προσδοκίες αναθερμαίνονται και οι αναλυτές βλέπουν μεγάλες πιθανότητες περαιτέρω ανάκαμψης, με πρώτο στόχο τις 840 μονάδες. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το γενικότερο κλίμα στις διεθνείς αγορές, όπου μαζί με τις αποφάσεις της ΕΚΤ κυρίαρχο θέμα παραμένουν οι εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο και τα σενάρια για τη ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

 Η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε σήμερα κατά 1% στα 153,5 ευρώ, ενώ η τιμή του πετρελαίου brent υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,5%, στα 104,3 δολάρια.

 Συνεχίζεται η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Ενισχύονται τα χρεόγραφα των δημοσιονομικά ισχυρών χωρών, καταποντίζονται τα ιταλικά λόγω της οριστικής παραίτησης Ντράγκι που οδηγεί σε πρόωρες εκλογές. Ισχυρές πιέσεις και στα ελληνικά,  με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει έως 12 μονάδες βάσης, στο 3,61%.

Εικόνα σταθεροποίησης στα μεγ΄λα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες σημειώνουν μεταβολές της τάξεως του 0,3%. Σε πτωτική τροχιά η Wall Street (Dow Jones -0,5%), κερδίζει πόντους ο Nasdaq..

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με αξιόλογα κέρδη. Ακολούθησε έντονη διακύμανση μικρής χρονικής διάρκειας. Μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ οι τραπεζικές μετοχές "πήραν φωτιά" και ο κλαδικός τους δείκτης πήγε από+1% στο +5,6%, διαμορφώνοντας κλίμα στην αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,58% στις 828,22 μονάδες και τερμάτισε στις 826,11 με άνοδο 1,32%.

  Ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,87% κλείνοντας στις 1.985,15 μονάδες. Ο FT40M των mid caps ενισχύθηκε κατά0,77%.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +5,61% και έκλεισε με κέρδη 5%. Εθνική +6%, Eurobank +5,8%, Alpha +3,7%, Πειραιώς +2,8%, Τρ. Ελλάδος +0,3%. Στο κόκκινο η Attica Bank (-2,1%)

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίστηκε το ράλι ανάκαμψης της ΔΕΗ (+5,3%),που θα ενισχύσει την κερδοφορία της με την επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων. Ακολούθησαν Μυτιληναίος +3,7%, Aegean +2,6%, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ +2,5%, Σαράντης +2,3%,  ΕλβάλΧαλκόρ +1,9%, ΟΠΑΠ +1,4%.

Στον αντίποδα Quest -1,6%, Motor Oil -1,4%, Coca-Cola και Βιοχάλκο -0,9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα