Αγορές

Ράλι τραπεζών +7,2% στο ΧΑ, μεγάλα κέρδη στις ευρωαγορές


Ξεπερνώντας τους φόβους για νέο κύμα πανδημίας και τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, οι αγορές βλέπουν τώρα “το ποτήρι μισογεμάτο” και σπεύδουν να προεξοφλήσουν θετικές εξελίξεις. Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος στα χρηματιστήρια, μεγάλα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, μίνι-ράλι στο ΧΑ με “ατμομηχανή” τις τραπεζικές μετοχές.

Στο απόλυτο υψηλό ημέρας τερμάτισε ο ΓΔ (+4,46%), νέο άλμα +7,22% πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης.

Σε συνέχιση της ανοδικής πορείας συνηγορεί η εικόνα που διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street. Με άνοδο 3,39% κλείνει ο DAX στη Φρανκφούρτη, οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο-Παρίσι ενισχύονται κατά 2,80%, ενώ ο Dow Jones  έχει πάρει τη σκυτάλη και τρέχει με +1,90%.

Η κινητικότητα αυξάνεται ενόψει του κλεισίματος των Παραγώγων την Παρασκευή, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αφετηρία και χρονικό ορόσημο  για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης.

Αναδιαρθρώσεις

Μιά άλλη σημαντική παράμετρος για το ΧΑ είναι οι επικείμενες -από την προσεχή Δευτέρα – αλλαγές στον δείκτη FTASE25, όπου θα περιορισθεί η συμμετοχή της Coca-Cola και του ΟΤΕ, ενώ θα αυξηθεί το “ειδικό βάρος” τραπεζικών και  άλλων μετοχών.
Οι αλλαγές αυτές προκαλούν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες αυξάνουν τον τζίρο, ενισχύουν την ανοδική δυναμική και  εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν αυξανόμενη μεταβλητότητα τις επόμενες μέρες.

Προς το παρόν οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε συνέχιση της ανόδου. Χθες και σήμερα οι βασικοί δείκτες υπερέβησαν κρίσιμες βραχυχρόνιες αντιστάσεις, έχοντας πλέον περιθώριο και περαιτέρω κίνηση.

 Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης  έκλεισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας  με κέρδη 4,46% στις 676,91 μονάδες. Επιστρέφοντας σε τροχιά ανάκαμψης έχει τώρα να “αναμετρηθεί” με μια πρώτη αδύναμη αντίσταση στις 675-677 και μια δεύτερα πολύ ισχυρότερη στις 685.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 4,73%, στις 1.642,25 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα +7,22% στις 377,21 μονάδες. Στις πρώτες θέσεις Πειραιώς +9,8% και Εθνική +8%. Ακολούθησαν Alpha +7%, Eurobank +5,8%, Attica Bank +4,1%,  Τρ. Ελλάδος +2,3%.
Με θετικό πρόσημο τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Επικεφαλής της κούρσας η ΔΕΗ με +8,8% και η Aegean (+8,4%).  Ακολούθησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +6,9%, Coca-Cola +6,4%,  Βιοχάλκο  +5,7%,  Τιτάν +5,5%, Motor Oil +4,7%, Μυτιληναίος +4,5%.
Στα mid caps MIG +7,5%, Intralot +5,5%, AutoHellas +4,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα