Αγορές

«Ρέει αίμα» στο Χρηματιστήριο – Δραματικές απώλειες!


Ανελέητο σφυροκόπημα και μαζικές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ, που κάνει βουτιά -4,68%

Ετεροχρονισμένα, με καθυστέρηση μίας ημέρας σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ήταν κλειστό χθες λόγω αργίας, βρίσκεται εγκλωβισμένο σε καθοδικό σπιράλ και καταγράφει πολύ μεγάλες απώλειες. Στην «πρέσα» βρίσκονται και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν μετά το χθεσινό sell off.

Χθες ευρωαγορές και Wall Street, μετοχές αλλά και ομόλογα βυθίστηκαν σε δίνη τεραστίων πιέσεων, εξαιτίας των έντονων ανησυχιών που ευλόγως έχουν προκύψει για πιθανή ύφεση, τη στιγμή που ο πληθωρισμός και οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων, θέτουν φραγμό στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το ελληνικό Χρηματιστήριο, που χθες παρέμεινε κλειστό, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από το κλίμα έντονης ανησυχίας, αβεβαιότητας που τείνει να γίνει κανόνας στις διεθνείς αγορές.

Σήμερα δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα, με τις τραπεζικές μετοχές να οδηγούνται προς νέο χαμηλό έτους και τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών να έχουν πάρει την κατιούσα. Ο Γενικός δείκτης «βουλιάζει» κάτω από τις 830 μονάδες (822,16), καταγράφοντας απώλειες -4,68, με την αξία των συναλλαγών θα διαμορφώνεται στα 43,99 εκατ.ευρώ.

Βαθύ «κόκκινο» για τις τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά - 5,95%. Τεράστιες απώλειες καταγράφουν όλες οι συστημικές τράπεζες, με την  Alpha Bank να υποχωρεί κατά -6,64%, η Eurobank να ολισθαίνει κατά - 5,51%, η Εθνική Τράπεζα καταγράφει απώλειες - 6,06% και ηΤράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο -8,08%. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,89%. Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-6,55%), των Τραπεζών (-5,92%) και των Πρώτων Υλών(-5,13%). Κατακρημνίζονται και τα blue chip, με την  Coca-Cola HBC να υποχωρεί 2,40%,  ενώ η μετοχή του ΟΤΕ  χάνει -4,49%. Μεγάλη πτώση -6,12% καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η Mytilineos υποχωρεί πάνω από 4%.

 

Υπό ασφυκτική πίεση τα ελληνικά ομόλογα

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκονται και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, επιβεβαιώνοντας με τρόπο… δραματικό, ότι ο νέος δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές, έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύεται περίπου 11 μονάδες βάσης πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής και διαμορφώνεται αυτή την ώρα σε  4,53% στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών. Νωρίτερα είχε προσεγγίσει το 4,56%.

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές

Σε πορεία ανάκαμψης είναι σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το χθεσινό sell off. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ανεβαίνει 0,27% στις 13.462 μονάδες, όπως στο Λονδίνο ο FTSE100 κερδίζει 0,24% στις 7.222 μονάδες, ενώ στο Παρίσι CAC40 υποχωρεί 0,21% στις 6.009 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ οριακά ψηλότερα 0,03% στις 21.928 μονάδες και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,25% στις 8.206 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις