Οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον τόκο στις καταθέσεις – ή δίνουν “ψίχουλα” για μεγάλα ποσά, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι εξαιρετικά ισχνές – και των εντόκων γραμματίων αρνητικές, το χρηματιστήριο έχει αρκετό ρίσκο – ιδιαίτερα για τους “αδαείς”. Οι αποταμιευτές κι όσοι διαθέτουν πλεονάζον χρήμα, δεν έχουν πολλές επιλογές για να εξασφαλίσουν κάποια στοιχειωδώς ικανοποιητική απόδοση.
Βοηθούσης και της ανάκαμψης του χρηματιστηρίου, επανέρχονται λοιπόν στο προσκήνιο τα Αμοιβαία Κεφάλαια. “Ξεχασμένα” επί μία δεκαετία και πλέον από το ευρώ αποταμιευτικό κοινό και τους επενδυτές, αποκτούν πάλι ενδιαφέρον και αρχίζουν να προσελκύουν “ζεστό” χρήμα. Περίπου 2,5 δισ. ευρώ ήταν πέρυσι οι καθαρές εισροές (νέες τοποθετήσεις μείον ρευστοποιήσεις μεριδίων) στα Αμοιβαία όλων των κατηγοριών.
Η ροή αποταμιευτικού χρήματος επιταχύνεται τους τελευταίους μήνες, λόγω της συγκυρίας: Στην περίοδο της πανδημίας, συμπιέζονται μεν τα εισοδήματα -με κυρίως πληττόμενους τους χαμηλότερα αμειβόμενους, ταυτόχρονα όμως μειώνονται προσωπικές και καταναλωτικές δαπάνες.
Περισσεύει λοιπόν περισσότερο χρήμα – όπως φαίνεται και από τη συνεχή αύξηση των καταθέσεων, παρ' όλο που είναι ουσιαστικά άτοκες. Περισσότερο “περισσεύει” βέβαια από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, σε επαγγέλματα που έχουν καταγραφεί ως βασικοί “πελάτες” των Αμοιβαίων.
"Τρέχουν" διαφημιστικές" καμπάνιες
Οι τράπεζες, που δεν νοιάζονται τόσο για τις καταθέσεις και κρατούν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία και να προσελκύσουν αποταμιευτές-επενδυτές στα Αμοιβαία τους. Ολες άλλωστε έχουν θυγατρικές ΑΕΔΑΚ με Α/Κ κάθε κατηγορίας, που εισπράττουν προμήθειες από πωλήσεις-εξαγορές μεριδίων και αμοιβές διαχείρισης χαρτοφυλακίων.
Βλέποντας το χρήμα να πλεονάζει, τις -άτοκες ή μηδαμινής απόδοσης – καταθέσεις να αυξάνονται και το χρηματιστήριο να ανεβαίνει, οι τράπεζες αρχίζουν να “τρέχουν” διαφημιστικές καμπάνιες για την προσέλκυση αποταμιευτών στα Αμοιβαία. Την αρχή έκαναν η Alpha Bank και η Attica Βank, ακολούθησαν Εθνική και Eurobank, έπεται η Πειραιώς.
"Κράχτης" οι αποδόσεις
Στο τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) εισέρρευσαν στα Α/Κ 494,3 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 55,7 εκατ. μπήκαν σε Μετοχικά Α/Κ που επενδύουν στο ΧΑ, 105,3 εκατ. σε Μετοχικά Funds of Funds και τα 143,2 εκατ. σε Μεικτά.
Τον Δεκέμβριο η μέση καθαρή εισροή στα Α/Κ (πωλήσεις μείον ρευστοποιήσεις μεριδίων) ήταν 6 εκατ. ευρώ ημερησίως(!) – συνολικά 153,5 εκατ. ευρώ.
Ως “κράχτης” λειτουργούν και οι ικανοποιητικές έως εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις που εμφανίζουν τα Α/Κ όλων σχεδών των κατηγοριών, ιδιαίτερα τα Μεικτά και τα Μετοχικά. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε το 2021 κοντά στο 13%, ενώ πολλά Α/Κ απέφεραν στους μεριδιούχους τους ετήσιο κέρδος/απόδοση πάνω από 20%!
Τις υψηλότερες επιδόσεις εμφάνισαν τα Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού.
Το Allianz Επιθετικής Στρατηγικής είχε απόδοση 25,9% και ακολούθησαν:
Alpha Επιθετικής Στρατηγικής Institutional 23,1%
Alpha Trust Hellenic – Ιnst. 22,5%
Alpha Trust Hellenic - R 21,5%
3K Greek Value 21,5%
NN Hellas Μετοχικό 21%
Athos High Peaks 20,9%
3Κ Μετοχικό Εσωτερικού 20,8%
Alpha Blue Chips 20,5%
Triton Αναπτυξιακό 20%
Στα Μετοχικά Εξωτερικού ξεχώρισαν το Alpha Trust Global Leaders - I (20,1%), Πειραιώς Eurozone U (20,7%) και Πειραιώς US (32,7%)
Δίνουν "καύσιμα" στο χρηματιστήριο
Από τα 2,465 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι οι καθαρές εισροές, τα 869,5 εκατ. πήγαν στα Μεικτά Funds of Funds (Αμοιβαία που επενδύουν σε άλλα Αμοιβαία μεικτού χαρτοφυλακίου, με τοποθετήσεις κυρίως σε μετοχές και ομόλογα)
Στα καθαρά Μετοχικά που επενδύουν στο ΧΑ πήγε μικρότερο κομμάτι από την “πίτα” του εισρέοντος χρήματος, συνολικά 97,4 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων τοποθετήθηκε το τελευταίο τρίμηνο, με κορύφωση τον Δεκέμβριο. Αυτό εξηγεί ίσως εν μέρει την ξαφνική ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου σε υψηλά επταετίας(!) και τη μεγάλη αύξηση του όγκου συναλλαγών και του ημερήσιου τζίρου από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι εισροές θα συνεχιστούν, συντηρώντας και ενισχύοντας την ανοδική δυναμική της αγοράς.