Επιχειρήσεις

Οι Ολλανδοί της Ελλάκτωρ ξέρουν από κερδοσκοπία...


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της χρηματιστηριακής αγοράς και του επιχειρηματικού ρεπορτάζ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh, που επένδυσε αρχικά στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την εγκατέλειψε – αποκομίζοντας τεράστια κέρδη  - όταν απέκτησε στρατηγική συμμετοχή στην ανταγωνίστρια Ελλάκτωρ και τώρα προσπαθεί να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του ομίλου, ανοίγοντας πόλεμο με τους μεγαλομετόχους εφοπλιστές Καϋμενάκη-Μπάκο.

Αναλυτές και μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του στην ελληνική αγορά, που έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής σημαντική παράμετρος εξελίξεων στον κατασκευαστικό κλάδο, προκαλώντας ανατροπές και διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες

Ελάχιστα όμως έχουν γίνει γνωστά για τα “πεπραγμένα” της Reggeborgh  και του επικεφαλής της Χένρι Χόλντεμαν στην Ολλανδία, που είναι η βάση των δραστηριοτήτων τους.

Πίσω από την εικόνα του “σοβαρού” μεγαλοεπενδυτή που ρίχνει χρήμα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κι έχει δώσει ώθηση στις μετοχές μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Τακτικοί... "πελάτες" των εποπτικών Αρχών

“Μεγαλοεπενδυτές” ναι, αλλά με “βεβαρημένο ιστορικό":

  • 1. Η Reggeborgh έχει βρεθεί πολλές φορές στο “μικροσκόπιο” ερευνών των ολλανδικών εποπτικών χρηματιστηριακών αρχών
  • Το ίδιο και ο επικεφαλής της  Χένρι Χόλτερμαν, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ως “μαιτρ”  εσωτερικής πληροφόρησης και αμφιλεγόμενων χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Ο Χόλτερμαν είναι τακτικός... “πελάτης” της ολλανδικής Αρχής Εποπτείας Κεφαλαιαγοράς (Autoriteit Financiële Markten-AFM), που έχει διενεργήσει πολλές έρευνες για “ύποπτες” συναλλαγές του. Επίσης σε πολλές υποθέσεις αντιμετώπισε αγωγές της Ενωσης Μετόχων  του Χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ (Vereniging van Effectenbezitters -VEB), επειδή ζημιώθηκαν από την τακτική γρήγορης χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.

Οικογενειακά μυστικά

Σε έρευνα για εσωτερική πληροφόρηση οδήγησε ακόμα και η  έξοδος από το χρηματιστήριο της οικογενειακής κατασκευαστικής εταιρίας VolkerVessels. Η εταιρεία αυτή ανήκε σε έναν από τους πλουσιότερους άνδρες της Ολλανδίας, τον Ντικ Βέσσελς. Ο Χόλντερμαν παντρεύτηκε την κόρη του και ανέλαβε τα ηνία του ομίλου.

Με βασικό πυρήνα την VolkerVessels δημιουργήθηκε το γκρουπ Reggeborgh, που δεν είναι κάν εταιρεία με τη συνήθη έννοια, αλλά ένα οικογενειακό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, ένα family office.  Πρόκειται για όχημα επενδύσεων, που δεν υποχρεούται να δημοσιεύει ισολογισμούς, επειδή – υποτίθεται ότι - διαχειρίζεται κεφάλαια της οικογένειας.

Η αδιαφάνεια είναι χρήσιμη για γρήγορες χρηματιστηριακές κινήσεις. Ομως, σε χώρες όπου λειτουργούν αποτελεσματικά οι εποπτικές αρχές, οι συναλλαγές αυτές ερευνώνται εξονυχιστικά- ιδιαίτερα αν υπάρχουν ενδείξεις ή υπόνοιες για χρήση εσωτερικής ή εμπιστευτικής πληροφόρησης. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δεί κάτι ανάλογο. Προφανώς οι μεγάλοι επενδυτές – και ιδιαίτερα οι "σοβαροί ξένοι” - θεωρούνται υπεράνω υποψίας.

Χρηματιστηριακή κερδοσκοπία

Κι όμως, το family office της Reggeborgh έχει ιστορικό στη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία. Ακόμη και στην υπόθεση της κατασκευαστικής VolkerVessels από την οποία προήλθε, τα μεγάλα κέρδη προέκυψαν από την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο, την έξοδο και την επανεισαγωγή της. Τα κέρδη βγήκαν σε  βάρος των μικρομετόχων, υποστηρίζει η  VEB (Ενωση Μετόχων).

Το 2009 ποσοστό 42,5% της εταιρείας είχε πωληθεί στο (γνωστό στην Ελλάδα) fund CVC. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες επαναγόρασαν αυτό το ποσοστό.
 Το 2013, η εταιρεία επανεισάγεται στο Χρηματιστήριο, κίνηση από την οποία η  Reggeborgh κέρδισε 800 εκατ. ευρώ.
Στο εννεάμηνο του 2019 η εταιρεία εμφανίζεται με μειούμενο κύκλου εργασιών και η μετοχή της πιέζεται. Η οικογένεια Vessels κάνει δημόσια προσφορά, μαζεύει τις μετοχές και το Μάρτιο του 2020 την βγάζει από το χρηματιστήριο.

Ομως η πορεία της μετοχής προς την... έξοδο δεν ήταν φυσιολογική και προκάλεσε ερωτηματικά. Γι αυτό η εποπτεία κεφαλαιαγοράς (AFM) διενήργησε έρευνα για εσωτερική πληροφόρηση, ενώ η Ενωση Μετόχων  κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης - και δικαιώθηκε.
 Το ενδιαφέρον είναι ότι όλα αυτά δεν συνέβαιναν πρώτη φορά: Η  Reggeborgh ήταν υπό έρευνα για εσωτερική πληροφόρηση και σε άλλες υποθέσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ της γνωστής εταιρείας διαδικτύου WorldOnLine

Οσμή σκανδάλων

Η Reggeborgh ήταν από τις λίγες εταιρείες που κέρδισαν σημαντικά ποσά από την ταραχώδη διαδρομή της μετοχής της WorldOnLine, που ξεκίνησε  με χρηματιστηριακή αξία 12 δισ. ευρώ αλλά σε λίγες μέρες προσγειώθηκε σε 5 δισ. ευρώ. Ο «τυχερός» Χόλτερμαν είχε πουλήσει πριν από την κατάρρευση της μετοχής. Μετά  όμως αποκαλύφθηκε ότι είχε υποσχεθεί «μπόνους» στην επικεφαλής της  WorldOnLine, Νίνα Μπρινκ. Αυτό έγινε γνωστό επειδή δεν εκπλήρωσε την υπόσχεση και η κ. Μπρινκ κατέθεσε αγωγή, αξιώνοντας 182,7 εκατ. ευρώ. Τελικά απέσπασε άγνωστο ποσό, γιατί ο Χόλτερμαν συμβιβάστηκε.

Τον Απρίλιο του 2020 υπήρξε οσμή σκανδάλου στην Ολλανδία, με επίκεντρο την επενδυτική τράπεζα NIBC. H Reggeborgh επένδυσε στην μετοχή κατά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, αποκτώντας το 14,6% της τράπεζας. Λίγους μήνες αργότερα η μεγάλη επενδυτική εταιρεία Blackstone Group εξαγόρασε πλήρως την NIBC, αγοράζοντας και το ποσοστό που κατείχε η Reggeborgh. Από τη συναλλαγή αυτή οι Ολλανδοί μεγαλομέτοχοι της Ελλάκτωρ κέρδισαν τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ. Πάλι έγινε έρευνα από την αρχή κεφαλαιαγοράς.

Στην Ελλάδα η Reggeborgh εμφανίστηκε ως βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στη συνέχεια αγόρασε μετοχές της Ελλάκτωρ, ενώ είχε προνομιακές σχέσεις με στελέχη της εταιρείας. Κανείς – ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -  δεν ενδιαφέρθηκε να ψάξει μήπως ακολούθησε κι εδώ τη συνήθη πρακτική της, που την έφερε στο στόχαστρο των ολλανδικών εποπτικών αρχών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα