ΕΥΖην

Ρεπεράζ διοργάνωσης για το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Θα διεξαχθεί 5-15 Νοεμβρίου 2020

Το (πρώτο) ηλεκτρονικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα σημειώνοντας αριθμό ρεκόρ ”ηλεκτρονικών” θεατών (τα δωρεάν εισιτήρια ηλεκτρονικής θέασης των ταινιών “αγγιξαν” τις 83.000- ενώ 167 από τις ταινίες σημείωσαν... sold out).

Οι διοργανωτές του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (οι ημερομηνίες διεξαγωγής του ορίστηκαν ήδη για το διάστημα 5-15 του ερχόμενου Νοεμβρίου) άρχισαν ήδη τα οργανωτικά ...reperage.

Η ομάδα του Φεστιβάλ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και επεξεργάζεται ήδη τρία σενάρια για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης:

Πρώτο -και ιδανικό- σενάριο είναι η επιστροφή του Φεστιβάλ στο φυσικό του χώρο, τις κινηματογραφικές αίθουσες. Σε αυτή την περίπτωση, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει έναν μικρότερο αριθμό ταινιών, με περισσότερες προβολές ανά ταινία, από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου 2020. Οι ταινίες θα προβληθούν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, στα αφιερώματα, στο κυρίως πρόγραμμα, ενώ φυσικά θα παρουσιαστεί το σύνολο της ελληνικής παραγωγής της χρονιάς.

Ταυτόχρονα, η ομάδα του Φεστιβάλ προετοιμάζει δύο επιπλέον εναλλακτικά σενάρια για την περίπτωση που η διοργάνωση θα πρέπει να μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή.

Πρόκειται για μια σειρά νέων δράσεων που θα υλοποιηθούν σε όποια μορφή και αν διεξαχθεί η διοργάνωση και περιλαμβάνουν:

  • Τη δημιουργία εκπαιδευτικού hub (κόμβου) για Έλληνες σκηνοθέτες που βρίσκονται στο στάδιο της μετάβασης από τη μικρού μήκους, στη μεγάλου μήκους ταινία, με στόχο τη βοήθεια των δημιουργών στις συνεργασίες, τη δυνατότητα συμπαραγωγών και τη μετατροπή της ιδέας σε...ταινία.
  • Τη θεσμοθέτηση δύο νέων χρηματικών βραβείων αποκλειστικά για ελληνικά πρότζεκτ στα αναπτυξιακά προγράμματα της αγοράς Crossroads και Works in Progress.
  • Την αύξηση του ποσοστού των ελληνικών πρότζεκτ που θα επιλέγονται για τα προγράμματα της αγοράς.
  • Τη δημιουργία του “Agora Lab” (εργαστηρίου) για ελληνικά πρότζεκτ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει γυρίσματα.

Πρόκειται για ένα εργαστήριο ανάπτυξης, στο οποίο κινηματογραφιστές διεθνούς φήμης προσφέρουν δωρεάν καθοδήγηση σε Έλληνες σκηνοθέτες με ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ.

Στο Agora Lab του 61ου ΦΚΘ θα συμμετάσχουν και τα ντοκιμαντέρ που είχαν επιλεγεί στο Lab του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο λόγω έκτακτων συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε καθώς και – τη συνέχιση των προγραμμάτων (Meet the Future που φέτος θα συστήσει στο κοινό ανερχόμενους διευθυντές φωτογραφίας από την Ελλάδα) , την ενίσχυση της συνεργασίας με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Η κατάθεση των ταινιών του διεθνούς προγράμματος του 61ου ΦΚΘ ξεκίνησε ήδη την Τρίτη, 16 Ιουνίου και η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, ενώ την Τρίτη 30 Ιουνίου θα ξεκινήσει η κατάθεση των ελληνικών ταινιών.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ, Πηγή φωτογραφίας: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα