Χρηστικά

Ρεύμα: Ποιες τιμές θα ανακοινώσουν οι πάροχοι – Σε χαμηλά επίπεδα οι επιδοτήσεις


Στην περιοχή των 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα κινηθούν οι χρεώσεις των προμηθευτών για τον Μάρτιο – Στα επίπεδα Φεβρουαρίου και οι επιδοτήσεις

Η αισθητή αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, που έχουν πραγματοποιήσει «βουτιά» 80% από τον Αύγουστο και υποχώρησαν κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές ρεύματος. Λαμβάνοντας υπόψη τη παραπάνω συνθήκη που έχει παγιωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, οι προμηθευτές ενέργειας ανάμεσα να κρατήσουν στα τρέχοντα επίπεδα-περίπου παρόμοια μ’ αυτά του Φεβρουαρίου- τις τιμές ρεύματος για τον μήνα Μάρτιο.

Οι σχετικές ανακοινώσεις των παρόχων θα γίνουν αύριο, ωστόσο βάσει των πληροφοριών αλλά και των εκτιμήσεων που δίνουν άνθρωποι της αγοράς, δεν αναμένονται εκπλήξεις και ιδιαίτερες αυξομειώσεις στις τιμές ρεύματος. Οι χρεώσεις αναμένεται να κινηθούν κοντά στην περιοχή των 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με μικρές μεταβολές ανάμεσα σε κάθε προμηθευτή.

Σε χαμηλό ύψος θα κυμανθούν, όπως άλλωστε ισχύει και τον τρέχοντα μήνα, και οι ενεργειακές επιδοτήσεις. Η κατακόρυφη πτώση του φυσικού αερίου αφήνει ουσιαστικά περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο να διατηρήσει στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα το συνολικό κονδύλι για τις ενεργειακές επιδοτήσεις του Μαρτίου. Συν τοις άλλοις υπάρχει και η σαφή οδηγία των Βρυξελλών για κατάργηση των οριζόντιων ενεργειακών επιδοτήσεων και «γενναία» περικοπή των κεφαλαίων για τα μέτρα στήριξης στην ενέργεια, την οποία θα ακολουθήσει κατά γράμμα η κυβέρνηση. Θα το πράξει διότι στοχεύει στο εξής: να «επενδύσει» τους πόρους που θα εξοικονομήσει από το ενεργειακό κονδύλι, σε άλλα μέτρα στήριξης…

Για τον Φεβρουάριο η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, διαμορφώθηκε στα 4 σεντς ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) για το 90 % των καταναλώσεων (έως 500 KWh το μήνα). Στις υψηλότερες καταναλώσεις η επιδότηση συνδέεται με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οικιακά τιμολόγια

 • Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:
 • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
 • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
 • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 Euro/MWh.
 • Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές (ΔΕΗ και εναλλακτικοί) για το Φεβρουάριο, από τα οποία αφαιρείται το ποσό της επιδότησης, είναι 65 % χαμηλότερα σε σχέση μα τον Ιανουάριο.

Επαγγελματικά Τιμολόγια

 • Για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται στα 20 Euro/MWh.
 • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 Euro/MWh.

 Το συνολικό κονδύλι της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκ ευρώ.

Οι τιμές των προμηθευτών

Σ’ ό,τι αφορά στα τιμολόγια των προμηθευτών ενέργειας, έχουμε την ακόλουθη εικόνα για τον Φεβρουάριο, που εν πολλοίς θα ισχύσει και τον επόμενο μήνα.

 • Για τη ΔΕΗ είναι19,9 σεντς ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα έναντι 48,9 σεντς τον Ιανουάριο και 21,1 σεντς ανά κιλοβατώρα, για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 50,1)
 • Protergia: 24,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (18,8 με έκπτωση συνέπειας) από 48 και 42 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο αντίστοιχα.
 • Ήρων: 24,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 43 τον Ιανουάριο)
 • Elpedison: 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ημερήσια κατανάλωση και 18,83 το νυχτερινό (από 45 και 44,33 αντίστοιχα).
 • Watt&Volt: 24,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 45,9)
 • ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 19,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 46,5). Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 20,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 47,5).


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα