Χρηστικά

Ρεύμα: Πρόσθετες χρεώσεις 1,07 δισ. υπέρ ΔΕΔΔΗΕ - Ποιοί θα τις πληρώσουν


Μεγάλη επιβάρυνση σε ιδιοκτήτες εξοχικών ή κλειστών σπιτιών και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, θα προκαλέσουν οι αυξήσεις έως 50% στις χρεώσεις δικτύου, τις οποίες ενέκρινε η πρώην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και θα τεθούν σε ισχύ τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Οι χρεώσεις δικτύου πηγαίνουν στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος υπολογίζει ότι με τις εγκριθείσες αυξήσεις θα εισπράξει φέτος επιπλέον 1,07 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι ιδιοκτήτες του είναι η ΔΕΗ (51%) και 51% στη ΔΕΗ και το αυστραλιανό fund Macquarie,

Θεωρητικά, οι αλλαγές στις χρεώσεις δεν θα επηρεάσουν την τελική χρέωση υπέρ ΔΕΔΔΗΕ για σπίτια και επιχειρήσεις που λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο. Θα πλήξουν μόνον τους καταναλωτές που έχουν πολύ μικρή κατανάλωση σε κιλοβατώρες, όπως τους ιδιοκτήτες εξοχικών, τις τουριστικές επιχειρήσεις  που λειτουργούν λίγους μήνες το χρόνο κλπ.

Αυτό μπορεί να γίνει επειδή αυξάνονται σημαντικά οι "χρεώσεις ισχύος", αλλά μειώνονται δραστικά οι χρεώσεις με βάση την κατανάλωση:

  • Η χρέωση υπέρ ΔΕΔΔΗΕ διαμορφώνεται με βάση την ισχύ και την κατανάλωση. Η ισχύς μιας σύνδεσης μετριέται σε KVA. Η χρέωση ανά KVA για κατοικίες αυξάνεται από 4,434 σε 5,955 ευρώ ετησίως. Δηλαδή μια σύνδεση 25 KVA θα πληρώνει φέτος 148,875 από 110,85 ευρώ πέρυσι. Εμπορικοί καταναλωτές ανεβαίνουν από τα 7,292 στα 10,693 ευρώ και βιομηχανικοί από 10,123 στα 13,014 ευρώ.
  • Ταυτόχρονα, μειώνεται δραστικά κατά 75% η χρέωση κατανάλωσης ανά κιλοβατώρα, από 1,415 λεπτά του ευρώ σε 0,348 λεπτά. Με αυτή τη μείωση ένα σπίτι ή επιχείρηση που λειτουργεί συνεχώς θα μπορεί να ισοσταθμίζει την αύξηση που προκαλείται στη χρέωση ισχύος.

Το πρόβλημα γεννάται για χιλιάδες σπίτια που μένουν κλειστά ή ανοίγουν λίγες μέρες κάθε χρόνο όπως τα εξοχικά ή τα ξενοδοχεία που λειτουργούν λίγους μήνες. Εκεί η μειωμένη χρέωση κατανάλωσης μπορεί να είναι μικρή ή μηδενική. Ομως, η (πολύ αυξημένη) χρέωση ισχύος επιβάλλεται κανονικά και δεν αντισταθμίζεται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα