Χρηστικά

Ρεύμα: Στα 15 ευρώ/MWh η επιδότηση – Έρχεται νέο «Εξοικονομώ»


Αισθητά μειωμένα τα τιμολόγια των προμηθευτών για τον Απρίλιο - Σε χαμηλό 20μήνου υποχώρησε η τιμή του φυσικού αερίου

Αισθητά μειωμένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όπως άλλωστε αναμενόταν, είναι η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος για τον Απρίλιο. «Πέφτει» στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, από τα 40 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Στις σημερινές ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια.

Με δεδομένο ότι οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν σε χαμηλό 20μήνου, κάτω από 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Απρίλιο έχουν επίσης «χαμηλώσει» σε σχέση με τον Μάρτιο, το υπουργείο Ενέργειας αναπροσάρμοσε το πλαίσιο επιδότησης προς τα κάτω. Κερδισμένοι, πάντως, βγαίνουν οι καταναλωτές, καθώς οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν τον Απρίλιο, θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα.

Συγκεκριμένα, τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου

 • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 15€/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
 • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
 • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54€/MWh.
 • Όσον αφορά στις επιδοτήσεις για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται επίσης στα 15€/MWh.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, το κονδύλι των επιδοτήσεων τον Απρίλιο, που χρηματοδοτούνται κυρίως από τη φορολόγηση των ενεργειακών επιχειρήσεων και τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα φθάνει στα 24,4 εκατ. ευρώ. Επίσης τους τελευταίους 20 μήνες, έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 9 δισ. ευρώ.

Νέο «Εξοικονομώ» τον Απρίλιο

Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η μόνη λύση για μόνιμη μείωση των τιμών της ενέργειας είναι η πράσινη μετάβαση και ανήγγειλε δύο νέα επιδοτούμενα προγράμματα που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για το νέο Εξοικονομώ 2023 με ενισχύσεις για την ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών και το Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους που εντάσσεται στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν τα προγράμματα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών από ηλιακούς θερμοσίφωνες (100 εκατ. Ευρώ) και για φωτοβολταϊκά στη στέγη (200 εκατ. Ευρώ)

Μειωμένα τα τιμολόγια ρεύματος

Οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος ανακοίνωσαν μειωμένα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο.Σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές είναι ήδη χαμηλότερες από το στόχο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή - στόχος μετά την εφαρμογή των κρατικών επιδοτήσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά οι χρεώσεις για τον Απρίλιο (ενδεικτικά εμπορικά προγράμματα ανά προμηθευτή) είναι:

 •    ΔΕΗ:

   -Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,5 το Μάρτιο)

   -Για υψηλότερη κατανάλωση, 17,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 20,7)

   -Νυχτερινό τιμολόγιο: 12,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,4).

 •    Protergia: 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα,.
 •    Ήρων Protect: 18,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
 •    Elpedison Economy: 12,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα ημερήσια χρέωση και 22,33 λεπτά το νυχτερινό (από 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 18,83 αντίστοιχα το Φεβρουάριο).
 •    NRG: 16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
 •    Watt&Volt: στα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
 •    Volterra: 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα
 •    Zenith: 11,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (πρόγραμμα Power Home now)
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα