Διεθνή

Ρωσία: Βρετανικές κυρώσεις σε βουλευτές - Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί "ανοικτό πόλεμο"


Η Βρετανία ανακοίνωσε το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς που αφορούν τους 386 βουλευτές της ρωσικής Δούμας, που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

"Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας επέβαλε σήμερα κυρώσεις εις βάρος 386 βουλευτών της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, για τη στήριξή τους στις ουκρανικές αποσχισθείσες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

"Οι νέες κυρώσεις απαγορεύουν στα πρόσωπα αυτά να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να έχουν πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες εδώ", όπως αναφέρεται.

Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί "ανοικτό πόλεμο" με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί “ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία”, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ από την Αττάλεια της Τουρκίας.

“Έχουμε ευθύνη να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας και να μετατραπεί σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο ενός διπλωματικού φόρουμ που οργανώνει η Άγκυρα.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δικαιολόγησε την άρνηση της Συμμαχίας να επιβάλει ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία για να προστατεύσει τους αμάχους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ένα τέτοιο μέτρο “θα σήμαινε ότι είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε ρωσικά αεροσκάφη”, εκτίμησε “και είναι πολύ πιθανό να μας οδηγούσε σε έναν ανοικτό πόλεμο”.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα μετά την πρώτη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν “να βάλει τέλος σε αυτό τον παράλογο πόλεμο” και να βρει “μια πολιτική λύση”.

“Το πρώτο μέτρο θα ήταν να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τους οποίους θα μπορούν οι άνθρωποι να φεύγουν και η ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται” στην Ουκρανία, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα