Media

Ρούπερτ Μέρντοχ: Οι δικηγόροι του πρίγκιπα Χάρι τον εμπλέκουν προσωπικά στη δικαστική υπόθεση


Οι δικηγόροι του πρίγκιπα Χάρι και άλλοι προσφεύγοντες επιδιώκουν να τροποποιήσουν τη μήνυση που έχουν καταθέσει στο Λονδίνο σε βάρος των βρετανικών εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας του Ρούπερτ Μέρντοχ, ώστε να συμπεριληφθεί προσωπικά ο μεγιστάνας σε ισχυρισμούς περί συγκάλυψης αξιόποινων πράξεων.

Ο Χάρι και περισσότερα από 40 πρόσωπα μηνύουν τον όμιλο News Group Newspapers (NGN) κατηγορώντας τον για παράνομη εισβολή στην ιδιωτική ζωή τους από τις ταμπλόιντ του the Sun και News of the World, που πλέον δεν κυκλοφορεί, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως το 2016.

Η υπόθεση αναμένεται να μεταφερθεί στις δικαστικές αίθουσες, σε μια δίκη που θα μπορούσε να διαρκέσει οκτώ εβδομάδες και αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Σε μια τριήμερη ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι των προσφευγόντων ζήτησαν από τον δικαστή Τίμοθι Φάνκορτ να δώσει την άδειά του προκειμένου να αλλάξουν λεπτομέρειες της αρχικής τους υπόθεσης σε βάρος του NGN, ώστε να συμπεριλάβουν επιπλέον στοιχεία, όπως ισχυρίζονται, μιας συγκάλυψης από ανώτατα στελέχη του ομίλου εφημερίδων.

Μεταξύ των τροποποιήσεων που επιδιώκουν να γίνουν είναι να συμπεριληφθούν αναφορές για τον ίδιο τον Μέρντοχ, ηλικίας 93 ετών, σε σχέση με τη γνώση και την απόκρυψη παράνομων δραστηριοτήτων από ανώτερα στελέχη και αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με τη Ρεμπέκα Μπρουκς, τη διευθύνουσα σύμβουλο της News UK, τον βρετανικό βραχίονα εφημερίδων της News Corp's.

Οι δικηγόροι του NGN λένε πως η απόπειρα να αλλάξουν τα στοιχεία της υπόθεσης είναι περιττή, δυσανάλογη και άσχετη, συμπεριλαμβάνοντας 200 νέους δημοσιογράφους, στελέχη και ιδιωτικούς ντετέκτιβ μαζί με εξαιρετικά σοβαρούς ισχυρισμούς.

«Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον ορισμένα μέλη της ομάδας των προσφευγόντων φαίνεται να χρησιμοποιούν αυτό το έγγραφο ως όχημα για να προωθήσουν ευρύτερα συμφέροντα σε βάρος των ταμπλόιντ», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο Άντονι Χάντσον, δικηγόρος του ομίλου NGN.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις σχεδιάστηκαν από ορισμένους από τους προσφεύγοντες, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ, προκειμένου να μετατρέψουν τη δίκη σε «κάποιου είδους υποκατάστατο για μια δημόσια έρευνα».

Το 2012 ο όμιλος NGN ζήτησε συγγνώμη για τις εκτεταμένες τηλεφωνικές υποκλοπές που έκαναν δημοσιογράφοι της εφημερίδας News of the World (NoW), την οποία ο Μέρντοχ αναγκάστηκε να κλείσει ως αντίδραση.

Περισσότερες από 1.300 αξιώσεις διευθετήθηκαν, όμως ο όμιλος απέρριπτε πάντα τους ισχυρισμούς για οποιοδήποτε παράπτωμα εκ μέρους του προσωπικού της Sun. Η Μπρουκς, μια πρώην συντάκτρια της Sun κρίθηκε αθώα για υποκλοπές και άλλα εγκλήματα, έπειτα από μια δίκη διάρκειας 8 μηνών το 2014.

Ο Ντέιβιντ Σέρμπορν, ο δικηγόρος του Χάρι και άλλων προσφευγόντων, είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι τόσο ο Μέρντοχ όσο και η Μπρουκς γνώριζαν ότι η αρχική δήλωση του NGΝ πως «ένας απατεώνας δημοσιογράφος» ενεπλάκη σε παράνομη συγκέντρωση πληροφοριών ήταν ψευδής.

Ο Μέρντοχ γνώριζε σχετικά με τους ισχυρισμούς κι ότι η άρνηση της εταιρείας ήταν αναληθής, πρόσθεσε ο Σέρμπορν, λέγοντας πως θα έπρεπε να είχε εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της News Corp.

Στα γραπτά αιτήματά τους, οι δικηγόροι των προσφευγόντων εξηγούν πως θέλουν να συμπεριλάβουν στοιχεία από ένα πρώην μηχανικό πληροφορικής, ότι ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή της Μπρουκς είχε απομακρυνθεί και πιθανόν εσκεμμένα καταστραφεί το 2011, για να αποκρυφτεί η γνώση της σχετικά με αξιόποινες πράξεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα