«Ενώ βρισκόμαστε μόλις στις πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η αλλαγή κλίματος είναι εμφανής», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας.
Περιγράφοντας την αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές επαφές του Κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος σημειώνει ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τα αναγκαία μέτρα για να προχωρήσουν εμβληματικές επενδύσεις, ενώ συμπληρώνει ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές», ενώ ως προς το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δεσμευτεί για τη μείωσή τους ήδη από το 2021».
Κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «επί μία τετραετία αδιαφορούσε για τη θωράκιση της χώρας, ζημιώνοντάς την με τις ιδεοληψίες της», ο κ. Λιβανός είπε ότι σήμερα η εικόνα αλλάζει και «η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».
Ερωτηθείς για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα φέρει την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Βουλή, ώστε να μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος».
Απευθυνόμενος στο ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι «η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωθυπουργικό θώκο άλλαξε τα δεδομένα του παιχνιδιού... Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να διαλέξει εάν θα καταστεί συνοδοιπόρος και αρωγός στην οικοδόμηση αυτής της νέας Ελλάδας ή εάν θα επιλέξει να εκφράσει τις παρωχημένες δυνάμεις της συντήρησης και του δημαγωγικού παρελθόντος και της λογικής του όχι σε όλα».
Τέλος μιλώντας για τα φλέγοντα θέματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ο Σπήλιος Λιβανός δηλώνει: «Η Ελλάδα κραδαίνει κλάδο ελιάς αλλά διαθέτει και ξίφος με το οποίο θα υπερασπιστεί και θα προασπίσει κάθε εκατοστό της επικράτειάς της σε στεριά, θάλασσα και αέρα».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Κύριε Λιβανέ, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εβδομάδα που πέρασε τις επαφές στο εξωτερικό με πρώτο σταθμό το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο και έπεται η συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ την ερχόμενη Πέμπτη. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, είστε αισιόδοξος ότι υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία τόσο σε επίπεδο επενδύσεων όσο και στο θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων;
Τα διαθέσιμα στοιχεία επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ήδη, και ενώ βρισκόμαστε μόλις στις πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη, η αλλαγή κλίματος είναι εμφανής. Υπήρξε βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος από τις 101 μονάδες τον Ιούνιο στις 105,3 μονάδες τον Ιούλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά. Η Ελλάδα αλλάζει, αποκτά την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει. Ως προς τις επενδύσεις η βούληση της νέας κυβέρνησης είναι σαφής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί τα αναγκαία μέτρα για να προχωρήσουν εμβληματικές επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού. Ως προς το ζήτημα των πλεονασμάτων, η κυβέρνησή μας έχει δεσμευθεί για τη μείωσή τους ήδη από το 2021. Η μείωση αυτή θα είναι η επιβράβευση για τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή μας και θα εκσυγχρονίσουν την χώρα μας, οδηγώντας την σε άλμα ανάπτυξης. Βασικός γνώμονας θα είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, και προς το σκοπό αυτό θα εργαστούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Με βάση τα στοιχεία, η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της ευρωζώνης, εισέρχεται σε ύφεση. Θεωρείτε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει την Ελλάδα και τους παραπάνω στόχους της κυβέρνησης;
Αναμφίβολα η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας αποτελεί θέμα προβληματισμού, αφού είναι συνέπεια των ευρύτερων εξελίξεων και της αλληλεπίδρασης που υπάρχει στη σύγχρονη εποχή. Σαφώς όμως θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι καλύτερα θωρακισμένη έναντι τέτοιων αναταράξεων. Εντούτοις επί μια τετραετία οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδιαφορούσαν για τη θωράκιση της χώρας, ζημιώνοντας την με τις ιδεοληψίες τους. Τις ιδεοληψίες αυτές που αποστέρησαν τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσε η ΕΚΤ, που ζημίωσαν την επενδυτική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Ήδη όμως η εικόνα αλλάζει, η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Σαφώς και η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να ανταπεξέλθει στις αναταράξεις των διεθνών αγορών, που προκαλούνται από τις παγκόσμιες εξελίξεις.
To γεγονός δε ότι η χώρα μας προσπαθεί τώρα να μπει σε φάση ανάπτυξης, τη στιγμή που η Ευρωζώνη βρίσκεται σε περίοδο επβράδυνσης της οικονομικής της δραστηριότητας, αυξάνει το ρυθμό δυσκολίας για εμάς. Ωστόσο στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες, δημιουργώντας ένα κλίμα νομιμότητας, αποτελεσματικότητας και σταθερότητας, και μετατρέποντας τη δύσκολη συγκυρία σε ευκαιρία. Μια Ελλάδα με σταθερό νομικό και φορολογικό πλαίσιο, με κυβερνητική σταθερότητα και προγραμματισμό, και όχι παλινωδίες, είναι μια Ελλάδα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σαφώς όμως λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την θωράκιση της ελληνικής οικονομίας.
Κύριε Λιβανέ, η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τις απολύσεις έτυχε κριτικής από την αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει το χατίρι του ΣΕΒ». Τι απαντάτε; Και, επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω: η εν λόγω απόφαση βοηθάει το πρόβλημα της ανεργίας και με ποιόν τρόπο;
Η κριτική που μας ασκήθηκε για την κατάργηση της διάταξης σχετικά με το βάσιμο λόγο απόλυσης αποτελεί άλλη μία προσπάθεια δημαγωγίας και παραπλάνησης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι στο οποίο μας έχει άλλωστε συνηθίσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η διάταξη του βάσιμου λόγου της κυρίας Αχτσιόγλου δεν ήταν παρά ένα από τα τελευταία πυροτεχνήματα λαϊκισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, που προσπάθησε να την παρουσιάσει ως μπλόκο τις απολύσεις. Στην πραγματικότητα αποτελούσε πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας και αντικίνητρο για τις προσλήψεις σε βάρος των εργαζομένων.
Εξάλλου εάν δει κανείς και τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, θα διαπιστώσει ότι μετά την εφαρμογή της ρύθμισης, οι απολύσεις όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν. Η ελληνική νομοθεσία για το εργατικό δίκαιο προέβλεπε πάντα την δυνατότητα του εργοδότη να προβεί στην απόλυση ενός εργαζομένου, καταβάλλοντας σχετική αποζημίωση. Η ρύθμιση μας ουδέν επηρεάζει την νομοθεσία αυτή. Άλλωστε, τα ελληνικά δικαστήρια είναι ιδιαιτέρως αυστηρά στον έλεγχο της καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος του εργοδότη να προβαίνει σε απολύσεις.
Συνεπώς, όχι, η κυβέρνηση μας δεν έκανε το χατίρι στο ΣΕΒ. Αντιθέτως, κατήργησε το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων που προέβλεπε η διάταξη ΣΥΡΙΖΑ, φακέλωμα που μετά βεβαιότητας θα οδηγούσε τους εργαζομένους αυτούς σε μελλοντική αδυναμία εξεύρεσης εργασίας. Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν ταιριάζουν στη σύγχρονη Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Την Ελλάδα της ανάπτυξης και της προόδου, όπου οι εργαζόμενοί της αποτελούν τη δύναμη προς τα εμπρός. Διότι μόνο όλοι μαζί, και όχι με τους ταξικούς διαχωρισμούς που προς όφελος του επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα της πατρίδας μας και να αυξήσουμε την απασχόληση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Καταρχήν προτίθεστε να φέρετε, σύντομα, το θέμα στη Βουλή και δευτερευόντως τι θα περιλαμβάνει το νέο εκλογικό σύστημα και ειδικά με το μπόνους στο πρώτο κόμμα;
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτέλεσε μια, ανάμεσα σε πολλές, εκ των προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ να ναρκοθετήσει το έργο της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Με την απλή αναλογική διαφωνούμε διότι είναι αναγκαίο για την κυβερνησιμότητα του τόπου να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας, η οποία θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχτηκε.
Η απλή αναλογική θα καταστήσει το πρώτο κόμμα στη ψήφο του λαού όμηρο των λοιπών, νοθεύοντας με τον τρόπο αυτό τις ψήφους των πολιτών που το έφεραν πρώτο, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ενδεικτικά, η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές αυτές έλαβε το 39,85% των ψήφων, με 2.251.426 ψηφοφόρους να την τιμούν με την ψήφο τους. Εάν ίσχυε η απλή αναλογική, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί των 158 εδρών που έλαβε η Νέα Δημοκρατία και επιτρέπουν να εφαρμόσει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε, θα λάμβανε μόλις 130 έδρες, γεγονός που θα σήμαινε ακυβερνησία. Για το σκοπό αυτό η Νέα Δημοκρατία θα φέρει την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Βουλή, και θα φροντίσει ώστε να μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος. Το μπόνους των 50 εδρών διασφαλίζει ακριβώς αυτό το σκοπό, την κυβερνησιμότητα του τόπου.
Εκτιμάτε ότι ο εκλογικός νόμος της ΝΔ θα ψηφιστεί και από άλλα κόμματα; Για παράδειγμα από το ΚΙΝΑΛ;
Η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό θώκο άλλαξε, ας μου επιτραπεί η έκφραση, τα δεδομένα του παιχνιδιού. Με το ρεαλιστικό, πραγματιστικό και βαθιά πολιτικό του λόγο, εγκαινίασε μια νέα εποχή κοινοβουλευτικού και πολιτικού ήθους, σηματοδοτώντας το κλείσιμο μιας μελανής περιόδου για την πατρίδα μας. Πλέον, όλοι, και μεταξύ αυτών και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καλούνται να ανταπεξέλθουν στο νέο και πιο απαιτητικό «γήπεδο» της μετά - μεταπολίτευσης, στην κατάρρευση των ψευδαισθήσεων και των αυταπατών, και στην οικοδόμηση της νέας Ελλάδας.
Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να διαλέξει εάν θα καταστεί συνοδοιπόρος και αρωγός στην οικοδόμηση αυτής της Νέας Ελλάδας ή εάν θα επιλέξει να εκφράσει τις παρωχημένες δυνάμεις της συντήρησης και του δημαγωγικού παρελθόντος και της λογικής του όχι σε όλα. Η πραγματικότητα όμως είναι μια και είναι απόλυτη: Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι προ των πυλών και όποιος δεν ακολουθήσει, τότε θα έχει ευθύνη και χρέος απέναντι στην πατρίδα και τους πολίτες.
Αναφορικά με τα θέματα της ασφάλειας, τομέα στον οποίο, έχει επενδύσει η ΝΔ και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση πέραν της απόφασης να μετατραπεί η κατοχή μολότοφ σε κακούργημα και του «φρένου» στην αποφυλάκιση τρομοκρατών και βαρυποινιτών, τι άλλο εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει ώστε οι πολίτες να αισθανθούν το αίσθημα της ασφάλειας;
Η εποχή της ασυδοσίας και της έκρηξης της εγκληματικότητας έχει παρέλθει οριστικά. Βασική μας προτεραιότητα είναι να αποτινάξουμε από την Ελληνική Αστυνομία το στίγμα που επιχειρήθηκε να της αποδοθεί κατά την προηγούμενη τετραετία. Οι Έλληνες αστυνομικοί είναι δημόσιοι λειτουργοί, φορούν τα διακριτικά της Ελληνικής δημοκρατίας και λογοδοτούν ενώπιον αυτής. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την συνέχιση των φαινομένων των μπαχαλάκηδων που έμεναν στο απυρόβλητο.
Οι αλλαγές που αναφέρατε και προωθούμε είναι αναγκαίες. Είναι αδύνατον να τιμωρείται η κατοχή και παρασκευή μολότοφ ως πλημμέλημα, είναι αδύνατον να αποφυλακίζονται βαρυποινίτες του κοινού ποινικού δικαίου ή δηλωμένοι τρομοκράτες, που έχουν αφαιρέσει ζωές συμπολιτών μας. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η αύξηση των περιπολιών στους δρόμους και στις γειτονιές της Αθήνας, η αποδέσμευση αστυνομικών από πολιτικά πρόσωπα και η επάνοδος του στην ενεργό υπηρεσία, είναι ορισμένα από τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Να περάσουμε και στο θέμα του επικεφαλής της Αρχής Ανταγωνισμού, θέση για την οποία προτάθηκε ο καθηγητής κ. Λιανός και να σας ζητήσω να μου σχολιάσετε την απόφαση της κυρίας Θάνου να μην απομακρυνθεί περιμένοντας την απόφαση της Δικαιοσύνης.
Καταρχήν έχουμε απεριόριστο σεβασμό στην κρίση της Δικαιοσύνης, την οποία και αναμένουμε. Τα πρόσωπα που πρότεινε η κυβέρνηση να ηγηθούν της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποτελούν εγνωσμένου κύρους Έλληνες επιστήμονες, πρόσωπα ακομμάτιστα και με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα. Πρόσωπα, όπως ο καθηγητής στο Κολλέγιο του Λονδίνου κ. Λιανός, η κυρία Μπενετάτου, στέλεχος επί δεκαετία της Επιτροπής, αποτελούν εχέγγυα αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας. Αντιθέτως η κυρία Θάνου, έχει συνδέσει το όνομά της με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τον ίδιο προσωπικά. Υπηρέτησε στο νομικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού μετά την αφυπηρέτησή της ενώ στο παρελθόν είχε στηλιτεύσει με άρθρο της ακριβώς αυτή τη συμπεριφορά. Στερείτο κάθε αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας, και έπρεπε να αντικατασταθεί.
Τέλος, κύριε Λιβανέ, θα ήθελα την εκτίμησή σας για το τι μέλλει γενέσθαι στα φλέγοντα θέματα της Μεσογείου. Ήδη το Ιράν και η Τουρκία έχουν ανάψει φωτιές σε Αιγαίο και Μεσόγειο, η πρώτη με την πλεύση του ιρανικού πλοίου και η δεύτερη με το να στέλνει τα ερευνητικά σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς θα χειριστείτε ως κυβέρνηση τα μείζονα αυτά θέματα;
Πράγματι παρατηρείται μια αύξηση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Το ιρανικό πλοίο δεν κατευθύνεται σε ελληνικά λιμάνια, ενώ ούτως ή άλλως το ΥΠΕΞ παρακολουθεί στενά την πορεία του πλοίου και θα πράξει ό,τι απαιτείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την ενωσιακή νομοθεσία. Βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με όλους τους συμμάχους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης.
Ως προς την Τουρκία και τις αυξανόμενες προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζουμε για ακόμα μια φορά την αταλάντευτη θέση μας περί εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και των διεθνών Συνθηκών. Η Ελλάδα κραδαίνει κλάδο ελαίας αλλά διαθέτει και ξίφος, με το οποίο θα υπερασπιστεί και θα προασπίσει κάθε εκατοστό της επικράτειάς της, σε στεριά, θάλασσα και αέρα. Η νηφάλια και προσεκτική αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά πώς η Ελλάδα είναι πηγή σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.