Στο ραντάρ των ελεγκτικών φορολογικών υπηρεσιών μπαίνουν φέτος 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, προκειμένου να διασταυρωθεί αν οι δαπάνες τους «ταιριάζουν» με τα εισοδήματά τους.
Η ΑΑΔΕ θα εξετάσει αν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ εισοδημάτων και δαπανών και αν αυτή δικαιολογείται με νόμιμα μέσα. Για να το πετύχει αυτό θα χρησιμοποιήσει τα νέα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, που της δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνει και εξετάζει ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών από διαφορετικές βάσεις δεδομένων.
Με βασικό μοχλό τις τραπεζικές καταθέσεις οι φορολογικές υπηρεσίες ξεσκονίζουν στοιχεία που υπάρχουν στην πλατφόρμα του Taxisnet ενώ αναζητούν και στοιχεία από τρίτες πηγές. Στο μικροσκόπιο τίθενται και τα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ακίνητα, τόσο για να ελεγχθεί αν καταβλήθηκαν οι αναλογούντες φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη, καθώς επίσης και αν πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα τεκμήρια των προηγούμενων ετών.
Οι ελεγκτικές αρχές έχουν «λαβράκια» τους προηγούμενους μήνες, ασχολούμενοι με υποθέσεις φορολογουμένων που δήλωναν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο (έως 10.000 ευρώ), αλλά αποδείχθηκε ότι οι δαπάνες τους ήταν πολλαπλάσιες.