Χρηστικά

Σαφάρι της εφορίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων


Δυόμιση μήνες προθεσμία έχουν 1.100.000 συνταξιούχοι να υποβάλουν τροποποιητικές στην Εφορία και να πληρώσουν τον φόρο μέχρι τον Ιανουάριο

Δυόμιση μήνες προθεσμία έχουν 1.100.000 συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικές αποδοχές, να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις στην Εφορία και να καταβάλλουν τον φόρο μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Ταυτόχρονα, εκτός από τους συγκεκριμένους συνταξιούχους, η ΑΑΔΕ ξεσκονίζει τα αρχεία του Taxisnet και τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να εντοπίσει συνταξιούχους οι οποίοι δεν δήλωσαν αναδρομικές αποδοχές που έλαβαν στα προηγούμενα χρόνια.

Η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αφορά συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά και έπρεπε να τα δηλώσουν έως και το έτος 2016, που είναι και το έτος το οποίο παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Όσοι έλαβαν αναδρομικά τα οποία όφειλαν να τα δηλώσουν το έτος 2015 και προγενέστερα, έχουν παραγραφεί και η ΑΑΔΕ, δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει φόρους.

Σε ότι αφορά στους συνταξιούχους που έλαβαν τα αναδρομικά για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις που επιβλήθηκαν το 2012 και αφορούν την περίοδο από Ιούνιο 2015 έως και Μάιο 2016, η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρώσει στους λογαριασμούς κάθε συνταξιούχου στο Taxisnet, τα ποσά των αναδρομικών, με βάση τις λίστες που κοινοποίησε ο ΕΦΚΑ.

Όσοι έλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά υποχρεούνται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε ένα έτος χωριστά, για το οποίο πήραν αναδρομικά.

Οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Διευκρινίζεται, ότι η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020. Αν π.χ. τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2015, ο συνταξιούχος θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2016 κ.ο.κ.

Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Τα αναδρομικά αφού προστεθούν στα εισοδήματα που ήδη δηλώθηκαν για τα έτη 2015 και 2016 και θα φορολογηθούν συνολικά, με τους ακόλουθους συντελεστές:

  • 22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε το 2015 και
  • 22% έως 45% που ίσχυε το 2016.

Παράλληλα, σε όσους το συνολικό τους εισόδημα, μετά την προσθήκη των αναδρομικών υπερβεί το ποσό των 12.000 ευρώ, θα τους καταλογιστεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης που είναι, 1%- 4% για το 2015 και 2,2% - 10% για το 2016).

Τσουχτερός θα είναι ο φόρος που θα πληρώσουν όσοι, μετά την προσθήκη των αναδρομικών, αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο δηλαδή από το 22%, μεταβαίνει στο 32% ή στο 42% για το 2015 και από το 22% στο 29%, ή στο 37% ή στο 45% για το φορολογικό έτος 2016.

Η φορολογική επιβάρυνση μεγεθύνεται επειδή, για τις συγκεκριμένες αποδοχές, δεν έγινε καμία παρακράτηση φόρου, οπότε ο φόρος θα πληρωθεί αναδρομικά και μαζεμένος.

Παράλληλα, εκτός των συγκεκριμένων συνταξιούχων, τροποιητικές δηλώσεις οφείλουν να υποβάλουν και άλλες κατηγορίες συνταξιούχων που έλαβαν αναδρομικά από το 2014 μέχρι και το 2018, καθώς επίσης:

  • Οι μισθωτοί για την καθυστερημένη είσπραξη αμοιβών.
  • Οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.
  • Οι λήπτες αναδρομικών επιδομάτων ανεργίας.
  • Οι αγρότες, που έλαβαν επιδοτήσεις στα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν δηλώθηκαν.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις, με τις οποίες δηλώνονται οι ως άνω αποδοχές, θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον υποβληθούν εντός του έτους χορήγησης της ετήσιας βεβαίωσης αποδοχών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα