Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Mείωση 30% της παραγωγής πετρελαίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας


 Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως θα μπορούσε να μειωθεί 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα.

"Οδεύουμε σε μια φάση που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη εάν δεν υπάρχουν αρκετές δαπάνες για την ενέργεια”, τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου Abdulaziz bin Salman.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια "ενεργειακή κρίση”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο υπουργός τόνισε ότι η ημερήσια παραγωγή μπορεί να μειωθεί κατά 30 εκατ. Βαρέλια μέχρι το 2030. Κάλεσε τις ενεργειακές επιχειρήσεις και τους επενδυτές να αγνοήσουν τα "τρομακτικά μηνύματα” για το πετρέλαιο και το αέριο.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η οποία συμβουλεύει τις εύπορες χώρες, έχει ζητήσει να σταματήσουν οι νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, εάν ο κόσμος θέλει να εξουδετερώσει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, είναι μεταξύ των λίγων χωρών που ακόμη δαπανούν δισ. Δολαρίων για την αύξηση της παραγωγής.

Προσπαθεί να αυξήσει την χωρητικότητά της στα 13 εκατ. Βαρέλια ημερησίως από τα 12 εκατ. Βαρέλια μέχρι το 2027.

Οι δαπάνες παγκοσμίως για projects πετρελαίου και αερίου, μειώθηκαν 30% στα 309 δισ. Δολάρια το 2020 και ανέκαμψαν ελαφρώς μόνο αυτό το έτος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα