Πολιτική

«Σαράκι» η αποχή, ροκανίζει τη Δημοκρατία


Το πολιτικό στοιχείο κυριάρχησε και στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οδηγώντας σε σχεδόν καθολική επικράτηση των υποψηφίων της ΝΔ στις περιφέρειες, ενώ επηρέασε επίσης καθοριστικά τις επιλογές των πολιτών στην ανάδειξη δημοτικών αρχόντων.

Τα αποτελέσματα είχαν προδιαγραφεί σε γενικές γραμμές από τον πρώτο γύρο και από τις ευρωεκλογές, που έδωσαν αέρα νίκης στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκαλώντας παράλληλα απογοήτευση στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και αυξάνοντας την αποχή.

Ο μεγάλος «κερδισμένος» αυτής της αναμέτρησης είναι αναμφισβήτητα η αποχή: Πάνω από τέσσερις στους 10 πολίτες (41,5%) δεν προσήλθαν στις κάλπες, επιδεικνύοντας ουσιαστικά αδιαφορία για το ποιοι θα διαχειριστούν θέματα που άπτονται της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής, αλλά και της τοπικής οικονομίας, των επενδύσεων και της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Αμφισβήτηση και αποστασιοποίηση

Ακόμη και από αυτούς τους λίγους που προσήλθαν, περίπου ένας στους δέκα (8%) έριξε άκυρο-λευκό, αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά υποψηφίους και κόμματα για την επικρατούσα κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι στην εκλογή περιφερειαρχών και δημάρχων συμμετείχε τελικά μόλις το 38,2%(!) του εκλογικού σώματος

Η πολύ μεγάλη αποχή (58,5% η μεγαλύτερη σε μεταπολεμικές εκλογές)  και οι τοπικές ιδιαιτερότητες  που καθόρισαν το αποτέλεσμα σε ορισμένες περιφέρειες και σε πολλούς μεγάλους δήμους, δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων όσον αφορά τάσεις, συμπεριφορές και ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στο εκλογικό σώμα, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι ενώ η χώρα βιώνει ακόμη τις επιπτώσεις της παρατεταμένης βαθιάς οικονομικής κρίσης, εντείνεται η αμφισβήτηση  του πολιτικού συστήματος. Παρά την φαινομενική αναζωπύρωση του «κομματικού φανατισμού» καθώς αναδύεται μία νέα εκδοχή δικομματισμού, το ενδιαφέρον των πολιτών  για τα κοινά και την πολιτική περιορίζεται, καθώς ενισχύεται η πεποίθηση ότι η οικονομική πολιτική που θα ασκηθεί είναι περίπου δεδομένη και οι μεταξύ τους διαφορές διαφορές δυσδιάκριτες.

Η μάχη των εθνικών εκλογών

Αυτή η κυρίαρχη άποψη στο εκλογικό σώμα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος των επικείμενων εθνικών εκλογών. Η «πρωτιά» έχει προφανώς κριθεί, αλλά η μάχη θα συνεχισθεί και θα ενταθεί ώσπου ν΄ανοίξουν οι κάλπες.

Στο κυβερνών κόμμα δεν τρέφουν αυταπάτες, γνωρίζοντας ότι η δυναμική που έχει διαμορφωθεί ευνοεί τη ΝΔ, η οποία θα επιδιώξει τώρα να αξιοποιήσει προς όφελος της και τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αμηχανία που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια  άμυνας-επίθεσης, επιδιώκοντας αφ’ ενός να περιχαρακώσουν τον ζωτικό πολιτικό τους χώρο και αφ΄ετέρου να ανακόψουν τη δυναμική της ΝΔ, στερώντας της την αυτοδυναμία.

Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην κινητοποίηση της εκλογικής βάσης του κόμματος, ώστε να προσέλθουν στην κάλπες των εθνικών εκλογών απογοητευμένοι ψηφοφόροι που απείχαν στις  ευρωεκλογές, καθώς και ένα μέρος της μεγάλης στρατιάς των αριστερών που διαφοροποιήθηκαν και εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη συμφωνία με τους δανειστές και το δημοψήφισμα του 2015.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα