Άμυνα & Διπλωματία

Σε απόσταση... τηλεφωνήματος η συμφωνία με τα Σκόπια


Βρέθηκε λύση για το όνομα-Επισφραγίζεται η συμφωνία σε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Ζάεφ

Ένα τηλεφώνημα απομένει πλέον για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την ονοματοδοσία της πΓΔΜ, στην οποία φαίνεται ότι κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, οι οποίοι σε τηλεφωνική συνομιλία τους μέσα στο επόμενο 48ωρο θα επιβεβαιώσουν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των ΥΠΕΞ, επισφραγίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε εμμέσως σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, χωρίς να αποκαλύψει τι ακριβώς περιλαμβάνει και ποια θα είναι η νέα επίσημη ονομασία της χώρας του.

Από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διαρρέει η πληροφορία ότι υιοθετήθηκε τελικά ως συμβιβαστική λύση ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Severna» - Βόρεια –Μακεδονία και η νέα επίσημη ονομασία της χώρας θα είναι «Republika Severna Makedonija».
Το όνομα αυτό θα χρησιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes) – στο εσωτερικό της χώρας, στην εκπροσώπηση τηςσε διεθνείς οργανισμούς και στις διεθνείς σχέσεις της.

Deadline η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Ως προς τα υπόλοιπα διαλαμβανόμενα στη συμφωνία και τους όρους και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά. Από τις δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού προκύπτει πάντως ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ώστε η πΓΔΜ να εμφανισθεί εκεί και να ζητήσει ένταξη στη Συμμαχία χωρίς τον κίνδυνο άσκησης βέτο από ελληνικής πλευράς.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης για αλλαγή ονόματος της πΓΔΜ, το οποίο έχει θέσει ως προϋπόθεση η ελληνική πλευρά. Οι Σκοπιανοί προτείνουν να αρκεσθεί προς το παρόν η Αθήνα σε ένα ψήφισμα της Βουλής της πΓΔΜ, να δώσει το «πράσινο φως» για ένταξη  σε ΝΑΤΟ-ΕΕ και να ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο  δημοψήφισμα προς επικύρωση της αλλαγής ονόματος.

Κατά πληροφορίες οι ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ έχουν βρει φόρμουλα συνεννόησης και σ’ αυτό το ζήτημα, το οποίο παραμένει πάντως σε εκκρεμότητα. Η ελληνική πλευρά ζητά ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και μια καταληκτική ημερομηνία για την αναθεώρηση των επίμαχων άρθρων του Συντάγματος.
Είναι ένα από τα τελευταία θέματα στα οποία πρέπει να βρουν συμβιβαστική λύση οι δύο πρωθυπουργοί. Τσίπρας και Ζάεφ θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά σήμερα ή αύριο – «οπωσδήποτε μέχρι την Παρασκευή», είπε ο Σκοπιανός ηγέτης – για να κάνουν το τελευταίο και αποφασιστικότερο βήμα.
Η πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ βρίσκεται υπό το διαρκές πρέσινγκ ΝΑΤΟϊκών, Αμερικανών και Γερμανών, για να επιδείξουν διαλλακτικότητα και να μην καταστρέψουν «στο παραπέντε» ό,τι οικοδομήθηκε τους τελευταίους μήνες με επίπονες προσπάθειες.

Οι επόμενες κινήσεις

Εάν οι δύο πρωθυπουργοί συμφωνήσουν οριστικά, θα ακολουθήσει συμβολική συνάντησή τους όπου θα αναγγείλουν επίσημα την εξεύρεση λύσης, που κλείνει οριστικά ένα πρόβλημα δεκαετιών με ρίζες εκατονταετίας.Το έγγραφο της συμφωνίας αυτής θα κυρωθεί από τη σκοπιανή Βουλή. Παράλληλα θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη ως παράρτημα της έκθεσης του Μάθιου Νίμιτς προς το Συμβούλιο Ασφαλείας (στην ημερήσια διάταξη του οποίου παραμένει εγγεγραμμένο το θέμα της ονομασίας).

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό η ΠΓΔΜ θα αποδέχεται την αλλαγή της ονομασίας της, σε πρώτη φάση για κάθε διεθνή χρήση (πολυμερή και διμερή).
Η ελληνική πλευρά θα γνωστοποιήσει με επιστολή της στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι έχει βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας – άρα η Συμμαχία μπορεί να απευθύνει πρόσκληση ένταξης στα Σκόπια.

Ανάλογη επιστολή θα σταλεί από την ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν προενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα