Οικονομία

Σε δίλημμα lose-lose οι ΜμΕ: Λουκέτο ή εξαγορά!


Δύσκολο έως και ασφυκτικό προμηνύεται το ερχόμενο διάστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να σημειωθεί ότι επλήγησαν σημαντικά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι τα μικρά έως ανύπαρκτα ταμειακά διαθέσιμα που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη χρηματοδότησής τους.

Ωστόσο αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για τις μικρομεσαίες αφού παραμένει ερμητικά κλειστή η κάνουλα της φθηνής χρηματοδότησης, να μπορούν δηλαδή να δανειστούν με τα ιδιαίτερα χαμηλά ευρωπαϊκά επιτόκια, γεγονός που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ορθοποδήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες για να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων, αυτό που υποστηρίζεται από τραπεζικούς κύκλους είναι ότι πολύ λίγες επιχειρήσεις, περίπου 25.000-30.000 σε σύνολο 800.000, πληρούν τα πιστωτικά κριτήρια για να πάρουν δάνεια.

Η λύση που προκρίνει η κυβέρνηση ακούει στο όνομα συνενώσεις και εξαγορές. Έτσι, ο γρίφος που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ είναι μάλλον δυσεπίλυτος αφού καλούνται να διαχειριστούν είτε τον αποκλεισμό πρόσβασης σε κάθε μορφής δανειοδότησης και κατά συνέπεια την ασφυξία ρευστότητας και εν συνεχεία τα λουκέτα ή να επιλέξουν να μπουν στη διαδικασία συγχώνευσης και εξαγοράς τους από άλλες μεγαλύτερες και ισχυρότερες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση υιοθετώντας τις προτάσεις ης Επιτροπής Πισσαρίδη ότι «το μέσο μέγεθος της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχείρησης είναι μικρότερο από το μέσο μέγεθος της αντίστοιχης μικρής και μεσαίας επιχείρησης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι ελλείψει κινήτρων οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παύουν τη δραστηριότητά τους σε σύντομο από την ίδρυσή τους χρονικό διάστημα» έδωσε προχθές το σχετικό ν/σ προς διαβούλευση η οποία και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, το μέτρο για την περίπτωση των μετασχηματισμών, τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Για την περίπτωση των συνεργασιών, αφορά τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών των οποίων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι μέσα στα 13 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενη δόσης των 3,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ των κινήτρων που εισάγει είναι και η έκπτωση φόρου κατά 30% για 3 έτη εφόσον πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις. Επίσης έχει ήδη κατατεθεί η ρύθμιση με την οποία μειώνεται κατά 50%, δηλαδή από 1% σε 0,5%, ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν οι φορείς της αγοράς είναι ότι με το εν λόγω ν/σ δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ΜμΕ που κυριολεκτικά αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, λόγω της υψηλής συνεισφοράς του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και την απασχόληση.

Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση και να στηρίξει τις ΜμΕ

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, Γιώργος Καββαθάς σε συνέντευξή του στον flash.gr, «ο αριθμός των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που αποτελεί το βασικό επιχείρημα για τον αποκλεισμό τους από τις χρηματοδοτήσεις και για κάποιους συνιστά ακόμα και διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας μας, δεν διαφέρει σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα το 94,6% των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές (0-9 απασχολούμενους), το 4,8% είναι μικρές (10 – 49 απασχολούμενους), και το 0,5% μεσαίες (50-249 απασχολούμενους). Αθροιστικά οι ΜμΕ στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 99,9% των επιχειρήσεων.

Στην ΕΕ-27 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 93,3% πολύ μικρές επιχειρήσεις, 5,7% μικρές και 0,9% μεσαίες. Αθροιστικά οι ΜμΕ στην Ευρώπη αντιστοιχούν στο 99,8% των επιχειρήσεων. Επιπλέον και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ελληνικές ΜμΕ προσφέρουν το 83% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όταν στην ΕΕ-27 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 65,2%. Αυτό δείχνει τη σημαντική συμβολή των ελληνικών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην απασχόληση και παράλληλα τις δραματικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από μια βίαιη συρρίκνωση του αριθμού τους».

Συνεχίζοντας ο κ. Καββαθάς λέει: «Θυμίζω ότι την κατά την προηγούμενη δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 200.000 περίπου ή κατά 25%. Το αποτέλεσμα αυτής της συρρίκνωσης ήταν η ανεργία να εκτιναχθεί στο 27,5%, ενώ και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%.  Παρά, μάλιστα, αυτή την ανείπωτη μεγέθους καταστροφή, που οδήγησε περισσότερους από 800.000 συμπολίτες μας στην φτώχεια και την ανεργία, η επιχειρηματική διάρθρωση στην Ελλάδα δεν άλλαξε.

Οι ΜμΕ συνεχίζουν να κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία και να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της, κάτι που ισχύει και σε όλες τις άλλες σύγχρονες οικονομίες. Ειδικά για την Ελλάδα αποτελούν τον βασικό πυλώνα μείωσης της ανεργίας που σταθερά συντελείται τα τελευταία 6 χρόνια και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του αριθμού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων».

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα διαχρονικά η πολιτεία είτε αδυνατεί, είτε δεν θέλει να κατανοήσει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους ώστε να καταρτίσει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Θέλουμε να αλλάξει αυτό. Εκείνοι, λοιπόν, που θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ευημερήσει χωρίς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, χωρίς δηλαδή τον πυρήνα της μεσαίας τάξης, θα ήταν ωφέλιμο να αναθεωρήσουν και να συνεργαστούν με τη ΓΣΕΒΕΕ για την στήριξη των επιχειρήσεων αυτών, ιδιαίτερα σήμερα που η πανδημική κρίση έχει πολλαπλασιάσει τους κινδύνους και τις προκλήσεις» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις