Διεθνή

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ [vid]


«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα F-35»

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ, ο έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στον Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Μαρέβα Μητσοτάκη. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο αμερικανός πρόεδρος με την Μελάνια Τραμπ και, αφού αντάλλαξαν χειραψία, εισήλθαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συνάντηση θα κρατήσει συνολικά δύο ώρες, εκ των οποίων το πρώτο ημίωρο θα αφιερωθεί στη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο και τα υπόλοιπα 90 λεπτά θα υπάρξει κοινή σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων των δύο πλευρών.

Από μέρους μας, στο τραπέζι θα καθίσουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας.

Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να τονίσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.

Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας - Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Επίσης θα επισημάνει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Μητσοτάκης στο Atlantic Council: Γελοίο το deal Άγκυρας-Λιβύης

Νωρίτερα σε ομιλία του στο Atlantic Council ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως οι «ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ». «Θέλουμε συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις όχι επειδή μας πιέζει το ΔΝΤ αλλά επειδή της πιστεύουμε" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Aναφορικά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα αφορά σε άλλη εποχή. Ήταν χρήσιμο εργαλείο όταν οι δανειστές δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει από το 2021. Ξεκινάμε τη συζήτηση με θεσμούς. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων».

«Ήμασταν μια αντι-αμερικανική χώρα την δεκαετία του '70, αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει» τόνισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για στροφή 180 μοιρών σχετικά με την στάση της απέναντι στις ΗΠΑ η οποία τελικά δεν εμβάθυνε τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την δεκαετία του '50, μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν. Πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο, βλέπεις πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η συμφωνία EastMed είναι μια συμφωνία ορόσημο για την περιοχή και δίνει νέα σημασία για τις ΗΠΑ στην περιοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

"Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ. Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις