Επιχειρήσεις

Σε πορεία ανασύνταξης τα ΕΛΤΑ, με ζημίες και αρνητικά κεφάλαια


Η αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου και η εσωτερική αναδιάρθρωση αποδίδουν καρπούς στα ΕΛΤΑ, δημιουργώντας προϋποθέσεις για βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και διασφάλιση της βιωσιμότητας. Προς το παρόν η εταιρεία παραμένει ζημιογόνος και βρίσκεται στο "βαθύ κόκκινο" με αρνητικά ίδια κεφάλαια, μετά την τεράστια δαπάνη (112,2 εκατ. ευρώ) που επωμίστηκε το 2021 για την υλοποίηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου και δραστικής μείωσης προσωπικού.

Το θετικό είναι ότι έχει ανακοπεί η τάση συρρίκνωσης των εργασιών και των εσόδων της, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες περιορίζονται και το περιθώριο μεικτού κέρδους διευρύνεται.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε πέρυσι σε 299,1 εκατ. ευρώ, παραμένοντας στα επίπεδα του 2021. Αυξημένος κατά 1,2% ήταν ο κύκλος εργασιών της μητρικής (247,3 εκατ. ευρώ). Πρόσθετα έσοδα απέφεραν οι δραστηριότητες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Τα ΕΒΙΤDA (αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων) ήταν θετικά (κέρδη 1,35  εκατ. για τη μητρική και 475 χιλ.ευρώ γι τον όμιλο)

 Τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημίες 19,7 εκατ. ευρώ και της  εταιρείας σε ζημίες 16,6 εκατ. ευρώ Στην αμέσως προηγούμενη χρήση (2021) οι ζημίες ήταν 132,6 εκατ. ευρώ το 2021 λόγω της δαπάνης για την εθελουσία έξοδο  προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα του 2022 επιβαρύνθηκαν με έκτακτες ζημίες 1,2 εκατ. ευρώ από την κυβερνοεπίθεση που υπέστησαν τα ΕΛΤΑ και με προβλέψεις 5,2 εκατ. ευρώ για επισφάλειες από την διακοπείσα πλέον δραστηριότητα εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΕΛΤΑ