Αγορές

Σε σταυροδρόμι το χρηματιστήριο


Στα βήματα του σεναρίου πρόσκαιρης σταθεροποίησης κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, αναζητώντας επίπεδα ισορροπίας μετά τις μεγάλες απώλειες στην αρχή της εβδομάδας και την ανοδική αντίδραση που ακολούθησε. Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί την  πρώτη ώρα της συνεδρίασης, αν και η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική. Ανοιχτό στοίχημα η περαιτέρω πορεία των βασικών δεικτών, που έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας πρόσημα και κατεύθυνση.

Σε θέση αναμονής τα μεγάλα funds που πρωταγωνίστησαν με ρευστοποιήσεις  στη διάρκεια της πτώσης, ή προσπάθησαν να την ανακόψουν  για να προστατεύσουν τις αποτιμήσεις τους.

Η επικείμενη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση,  το ζήτημα  ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θέτει εμμέσως το ΔΝΤ και οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων συντηρούν την αβεβαιότητα, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

 Η στάση των ξένων funds  συναρτάται και με την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ - Β. Κορέας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ουσιαστική επιδείνωση κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης-διόρθωσης των μεγάλων στρεβλώσεων που προκάλεσε η ξαφνιή μεγάλη πτώση των προηγούμενων ημερών. Οπως επισημαίνουν, σαφής ανοδική τάση δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει έντονη μεταβλητότητα και την επόμενη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο της προσοχής θα παραμείνουν οι τράπεζες, καθώς το ζήτημα των ελέγχων (AQR) που ζητά το ΔΝΤ δεν πρόκειται να κλείσει, ενώ στο προσκήνιο θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες τα θέματα διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Πηγή αβεβαιότητας για την αγορά θα αποτελέσουν και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στις οποίες θα προκύψουν αναπόφευκτα διαφορές απόψεων και εντάσεις, κυρίως λόγω απαιτήσεων του ΔΝΤ.

 Αναλυτές επισημαίνουν ότι το σημαντικότερο τώρα δεν είναι τι θα γίνει στη διαπραγμάτευση και πώς θα προχωρήσει η αξιολόγηση, αλλά πώς θα διασκεδασθούν οι ανησυχίες των ξένων διαχειριστών για την κατάσταση και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, υπό το βάρος των απαιτήσεων του ΔΝΤ.

Ως προς τη δυναμική της αγοράς επισημαίνουν ότι  το πρώτο ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση και η επιβεβαίωση της στήριξης του ΓΔ στην περιοχή των 765 μονάδων, ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος  ενός νέου κύματος διόρθωσης.

Ο Γενικός Δείκτης  κινείται τώρα οριακά υψηλότερα από αυτή την κρίσιμη περιοχή,  στις 771 μονάδες, με κέρδη 0,70%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 κερδίζει περίπου 0,90% στις 2.040 μονάδες.

Κατά 1,15% ενισχύεται ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας κινηθεί ήδη σε μεγάλο εύρος διακύμανσης (από -1,01% μέχρι +2,15%).

Στο τραπεζικό ταμπλό Attica Bank +3%, Alpha +2%, Πειραιώς +1,7%, Eurobank +1,3%, Εθνική +0,3%

 Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips  ΔΕΗ +2,5%, Motor Oil και Coaca-Cola +2%, Aegean και Βιοχάλκο +1,6%. Στο κόκκινο Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος -1,3%.

 Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ελάχιστες μετοχές εμφανίζουν αξιόλογη συναλλακτική κίνηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις