Πολιτική

Σε τεντωμένο σκοινί η διαπραγμάτευση


Νέο τελεσίγραφο των Θεσμών για άμεση απάντηση στην πρόταση, για νομοθέτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Κλειστά χαρτιά κρατάει η κυβέρνηση, ποιες οι επόμενες κινήσεις

 Με την αξιολόγηση να εξακολουθεί να βρίσκεται στον «αέρα» και τον ευσεβή πόθο για συμφωνία-πακέτο στο επερχόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, να μοιάζει-όσο κυλούν οι μέρες- με απατηλό «όνειρο», αυτό που δείχνει ικανό να «ξεκλειδώσει» τα πάντα και να δρομολογήσει εξελίξεις, είναι η ελληνική απάντηση στην πρόταση των Θεσμών, για νομοθέτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Το Μαξίμου κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, τη στιγμή μάλιστα που οι δανειστές έχουν θέσει νέο τελεσίγραφο για ελληνική απάντηση, μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

Αυτό που διακυβεύεται, είναι να χαθεί οριστικά η πιθανότητα μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, κάτι που θα έχει ως φυσική συνέπεια, η επίλυση του ελληνικού ζητήματος να μετακυλήσει χρονικά τους επόμενους μήνες, με δυσμενείς συνέπιες για την Ελλάδα-κυρίως στην προσπάθεια ένταξης στο QE-.

Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου

Από το Μαξίμου τηρείται σιγή ιχθύος, αν και στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των Θεσμών, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές. Επίσημη απάντηση, πάντως, στην πρόταση των δανειστών για τη λήψη προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, πριν και μετά το 2018.. δεν υπήρξε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει στη διαπραγμάτευση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν την διάθεση να δημιουργήσουν από κοινού μια βάση συζήτησης με τους Θεσμούς, που θα επιτρέψει στο κουαρτέτο να επιστρέψει στην Αθήνα και να «ξεκλειδώσει» την δεύτερη αξιολόγηση.

Πρόταση take it or leave it από τους Θεσμούς

Τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, είναι περιορισμένα, όπως και οι διαπραγματευτικοί ελιγμοί, που μπορεί να κάνει η ελληνική πλευρά στην παρούσα φάση. Επί της ουσίας έχει μπροστά της μια πρόταση take it or leave it των Θεσμών, από την οποία εν πολλοίς θα εξαρτηθεί και η προσπάθεια ένταξης της χώρας, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, προϋποθέτει αποδοχή μέτρων 3,6 δισ. ευρώ στη διετία 2019-2019, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά, πρέπει να εξοικονομηθούν Απαιτούν μάλιστα να ψηφιστούν τα μέτρα προληπτικά από φέτος, αλλά να μην εφαρμοστούν εάν πιαστούν οι στόχοι.

Χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία, που θα προκύπτει από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα ουσιαστικά θα μείνει εκτός «παραθύρου» QE, κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, όπου θα επανεξεταστεί το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων. 

Στο πλαίσιο του «σκληρού» πόκερ που διεξάγεται, η κυβέρνηση μέσω «κύκλων», αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρξει έκτακτο Eurogroup ή νέα συνάντηση πριν τις 9 Μαρτίου και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις