Αγορές

Σε τροχιά “απογείωσης” το χρηματιστήριο- Ρεκόρ 13ετίας!


   Ανεβαίνει ο αγοραστικός πυρετός στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες σημειώνουν νέα υψηλά  13ετίας και πλέον, καθώς επιταχύνεται η εισροή ξένων κεφαλαίων και εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος.
Το ρεκόρ που σημειώθηκε στις εγγραφές για τις μετοχές του Αεροδρομίου, όπου η ζήτηση ήταν 12πλάσια(!) της προσφοράς, ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” της αισιοδοξίας,, δημιουργώντας προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής πορείας του ΧΑ και ακόμη υψηλότερες αποδόσεις.

Η εικόνα στο ταμπλό ενισχύει την εκτίμηση ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται στα πρώτα βήματα μιας μεγάλης ανοδικής διαδρομής με μακρά χρονική διάρκεια, που θα υπερκαλύψει τις απώλειες όλης της 15ετίας από το ξεκίνημα της μεγάλης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.
  Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος και προσδοκιών οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές των επιχειρήσεων σ' αυτό το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, που προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη και αποδοτικές επενδύσεις, με παράλληλη αύξηση της απασχόλησης, των εξαγωγών και της κερδοφορίας.
  Στο επίκεντρο της προσοχής ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι τράπεζες, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σ' αυτή τη διαδικασία μεγέθυνσης της οικονομίας, ανάπτυξης των επιχειρήσεων και υλοποίησης μεγάλων επενδυτικών projects, με συμμετοχή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων

 Εισροές και τοποθετήσεις

 Τις θετικές εξελίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται, σπεύδουν να προεξοφλήσουν στο χρηματιστήριο διεθνή funds και εγχώριοι επενδυτές. Ο πακτωλός ξένων κεφαλαίων που άρχισε να ρέει από την εποχή που η επάνοδος της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα ήταν μόνον ένας μακρινός στόχος, “αιμοδοτεί” συνεχώς τις αγορές ελληνικών μετοχών, ομολόγων και ακινήτων, δίνει συνεχώς ώθηση στις τιμές και τις αποδόσεις.

Ολοι οι αναλυτές διεθνών οίκων θεωρούν ακόμη “φθηνό” και “πολλά υποσχόμενο” το ελληνικό χρηματιστήριο, διατυπώνοντας συστάσεις-προτροπές για τοποθετήσεις. Το φρέσκο χρήμα που μπαίνει εκτιμάται ότι θα συντηρήσει την ανοδική δυναμική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η βραχυχρόνια συγκυρία είναι θετική και συνηγορεί σε συνέχιση της ανοδικής πορείας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η το ΤΧΣ και η Τρ. Πειραιώς επισπεύδουν τις διαδικασίες για το placement μετοχών της τράπεζας, ώστε να  καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του εντός του Φεβρουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν η άνοδος συνεχίζεται με χαμηλές “ταχύτητες”, οι δείκτες σημειώνουν υψηλά 13ετίας, ενώ πολλές μετοχές καταγράφουν καθημερινά νέα υψηλά 52 εβδομάδων, με αποδόσεις έως και 170%(!)  από τα χαμηλά 12μήνου.
  Νέα υψηλά κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της ΔΕΗ, της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν και εταιρειών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ολοι οι δείκτες κινούνται ανοδικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος. Τώρα βρίσκονται κοντά στα υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 1,05% κινούμενος στις 1.391μονάδες. Κατά 1,02% ενισχύεται ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 3.1915 μονάδες. Ο FT40Μ των mid caps κερδίζει 1,30%.
 Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,30%, έχοντας καταγράψει υψηλό +1,61%. Προηγείται η Alpha με+2,3%. Ακολουθούν Πειραιώς +1,9%, Optima +1,6%, Εθνική +0,9%, Eurobank +0,4%. Στο κόκκινο η Attica Bank με -0,5%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσιάζει η Βιοχάλκο με άλμα +4,6%. Επονται με 2%  η ΔΕΗ και δύο θυγατρικές της Βιοχάλκο: ΕλβάλΧαλκόρ +1,9% και Cenergy +1,7%Ακολουθούν Σαράντης +1,6%, Jumbo +1,4%, Coca-Cola +1,3%, ΤΕΝΕΡΓΑ +1,2%, Τιτάν +1%

 Στο κόκκινο μόνον οι Μυτιληναίος και Autohellas -0,4%, ΕΥΔΑΠ -0,3%.

Στις μικρότερες κεφαιοποιήσεις σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι Ελαστρον +4,6%, ΕΧΑΕ+2,8%, Frigoglass και Lavipharm +2,5%, Intracom +2,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα