Τράπεζες

Σενάρια εισόδου του Γιάννη Λάτση στη Eurobank μέσω deal με τον Γουάτσα


Ο διάδοχος του Σπύρου Λάτση φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον Καναδό δισεκατομμυριούχο

Οκτώ χρόνια μετά την έξοδο της οικογένειας Λάτση από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φουντώνουν στους τραπεζικούς κύκλους τα σενάρια επιστροφής μέσα από ένα ντιλ με τον βασικό μέτοχο της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, καθώς μάλιστα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαδοχής του Σπύρου Λάτση από τον γιο του, Γιάννη, ο οποίος πήρε και τη θέση του εκπροσώπου της οικογένειας στο διοικητικό συμβούλιο της ελβετικής EFG International.

Το βασικό σενάριο που διαδίδεται στους τραπεζικούς κύκλους αναφέρει ότι η πλευρά της οικογένειας Σπύρου Λάτση, που πλέον ελέγχει απόλυτα και τη Lamda Development, μετά την αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση, βρίσκεται πολύ κοντά σε μια συμφωνία με τη Fairfax του δισεκατομμυριούχου Πρεμ Γουάτσα, που θα της επιτρέψει να αποκτήσει σημαντική συμμετοχή στη Eurobank.

Πρόκειται για μια συμφωνία που θα μπορούσε να προχωρήσει με ένα stock swap (ανταλλαγή μετοχών) της Lamda και της Eurobank, πιθανότατα και με προσθήκη μετρητών από πλευράς της οικογένειας Λάτση. Η συμφωνία θα ήταν αμοιβαία επωφελής, καθώς:

  • Για την οικογένεια του Σπύρου Λάτση θα σηματοδοτούσε την επιστροφή στην ελληνική τραπεζική αγορά στη φάση όπου διαφαίνεται ότι θα επανέλθει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης, με την προοπτική να αποδώσει και πάλι κέρδη στους μετόχους των τραπεζών. Αυτή η επιστροφή θα έδινε και μια διέξοδο στην οικογένεια από τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης της EFG International, για την οποία συζητείται τα τελευταία χρόνια το ενδεχόμενο να πουληθεί και ήδη έχει γίνει μία ανεπιτυχής προσπάθεια. Συνδυαστικά με τις άλλες δύο μεγάλες ελληνικές επενδύσεις της οικογένειας, στο Ελληνικό (Lamda) και στα Ελληνικά Πετρέλαια, μια επάνοδος στη Eurobank θα επέτρεπε στην οικογένεια του Σπύρου Λάτση να έχει ηγετική θέση στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα σε στρατηγική συμμαχία με ένα σοβαρό διεθνή επενδυτή, τον Πρεμ Γουάτσα.
  • Για τον Ινδοκαναδό δισεκατομμυριούχο, μια συμφωνία με αυτό το περιεχόμενο θα συνδύαζε τις καλύτερες πλευρές δύο κόσμων, όπως λένε χαρακτηριστικά στην τραπεζική αγορά. Αφενός, θα άρχιζε την έξοδο από τη Eurobank, μια επενδυτική τοποθέτηση που δεν προοριζόταν εξαρχής να διαρκέσει για πάντα, αλλά να δημιουργήσει υπεραξίες μέσα από την ανασυγκρότηση της τράπεζας -ανάλογο πείραμα έκανε με επιτυχία στην Ιρλανδία, όπου διέσωσε την Bank of Ireland το 2011, για να αποχωρήσει με κέρδος 566 εκατ. ευρώ το 2017. Αφετέρου, όμως, η ανταλλαγή της συμμετοχής στη Eurobank με μια συμμετοχή στη Lamda θα επέτρεπε στη Fairfax να παραμείνει στην ελληνική οικονομία με μια στρατηγικής σημασίας τοποθέτηση, σε ένα project που φαίνεται ότι προχωρά με σταθερό βηματισμό πλέον και υπόσχεται σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον.

Μια ιδιότυπη «ρεβάνς»

Για την οικογένεια του 75χρονου Σπύρου Λάτση, η επιστροφή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μάλιστα υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Λάτση, που έχει μεταπηδήσει τα τελευταία χρόνια από τον ακαδημαϊκό χώρο στις τραπεζικές δραστηριότητες της οικογένειας, θα είχε υψηλό συμβολισμό, καθώς θα έκλεινε το «τραύμα» που άνοιξε η αποχώρηση από τη Eurobank προ οκταετίας.

Ως γνωστόν, η αποχώρηση έγινε με αρκετά επεισοδιακό τρόπο, καθώς είχε συμφωνηθεί η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, με ανταλλαγή μετοχών, μια συγχώνευση που τελικά μπλοκαρίστηκε από την τρόικα. Το αποτέλεσμα ήταν εντελώς παράδοξο: η ανταλλαγή μετοχών προχώρησε, η οικογένεια Λάτση έδωσε τις μετοχές της για να λάβει μετοχές της Εθνικής, χωρίς όμως τελικά να ενωθούν οι δύο τράπεζες, αφού η τρόικα επέβαλε να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά, ώστε να μη δημιουργηθεί ένας πολύ μεγάλος όμιλος που θα αύξανε τον συστημικό κίνδυνο. Αργότερα, η οικογένεια Λάτση συμμετείχε σε ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, έχοντας αφήσει πίσω τη Eurobank.

Η αποχώρηση της οικογένειας Λάτση από τη Eurobank είχε ξεσηκώσει τότε θυελλώδεις πολιτικές συζητήσεις. Η οικογένεια Λάτση είχε εκδώσει μια πολύ αυστηρή ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι:

  • «Οι ισχυρισμοί ότι η οικογένεια Λάτση εγκατέλειψε την Eurobank και ότι τη “φόρτωσε” στον ελληνικό λαό μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι απολύτως ψευδείς και συκοφαντικοί, αποκρύπτουν τις πραγματικές ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν, και κατατείνουν στην παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών, που εύλογα, ακόμη και σήμερα, προσπαθούν να κατανοήσουν πώς, μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, ανατράπηκε πλήρως ο τραπεζικός χάρτης στην Ελλάδα, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και υγιούς ανταγωνισμού τις τελευταίες δυο δεκαετίες.
  • Η οικογένεια Λάτση δεν επεδίωξε ούτε να συμψηφίσει τις ζημιές της με άλλες κινήσεις ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο της Eurobank ούτε να φορτώσει τις ζημιές σε άλλους. Τις ανέλαβε πλήρως η ίδια. Εάν υπήρχαν κάποιοι που έβλαψαν τους Έλληνες φορολογούμενους, αυτοί είναι όποιοι εμπόδισαν τότε τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank».
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα