Μόλις τα «δυνατά χέρια» σκούπισαν τις τραπεζικές μετοχές αγοράζοντας μισοτιμής εν μέσω καταιγίδας, το ΔΝΤ τα βρήκε με τους Ευρωπαίους για τους ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες, έκανε πίσω στις απαιτήσεις του και με μια δήλωση του Τόμσεν το χρηματιστήριο «πήρε φωτιά»: Οι τραπεζικές μετοχές απογειώθηκαν εν ριπή οφθαλμού, πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips ακολούθησαν, οι δείκτες σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο. Μέσα σε λίγες ώρες, τα funds που αγόραζαν τις προηγούμενες μέρες αποκόμισαν ιλιγγιώδεις αποδόσεις σε μετοχές και Παράγωγα.
Ακόμη πιο σημαντικό και από τα βραχυχρόνια κέρδη είναι ότι στις μέρες της πτώσης άλλαξε η μετοχική σύνθεση των ελληνικών τραπεζών: Κάποιοι πήραν μερίδιο 4-5% στις ελληνικές συστημικές τράπεζες και θα έχουν «λόγο» στις μελλοντικές εξελίξεις στον κλάδο, στην ελληνική οικονομία και στο χρηματιστήριο.
Διαβάστε σχετικά: Ποιοί αγοράζουν «καραβιές» τραπεζικών μετοχών σε «σκοτωμένες» τιμές;
Προς το παρόν οι εξελίξεις είναι θετικές για τις ελληνικές τράπεζες και το χρηματιστήριο, καθώς ΕΚΤ-ΔΝΤ κατέληξαν σε συμβιβασμό να μη γίνουν έλεγχοι ποιότητας ενεργητικού (AQR) πριν από τα προγραμματισμένα stress test της ΕΚΤ. Απομακρύνεται ή εξαλείφεται λοιπόν ο κίνδυνος να προκύψει ανάγκη νέων ανακεφαλαιοποιήσεων.
Επιβεβαιώθηκε το σενάριο
Ο φόβος των AQRs και των ανακεφαλαιοποιήσεων που καλλιεργήθηκε με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, είχε στείλει στα Τάρταρα τις τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας το χρηματιστήριο στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Ολως «περιέργως», επαληθεύεται τώρα το σενάριο που είχαν κατά νουν οι «υποψιασμένοι» της αγοράς: Μόλις οι μετοχές έπιασαν πάτο και μεγάλα ποσοστά των ελληνικών τραπεζών περιήλθαν σε ξένα ισχυρά χαρτοφυλάκια, ξαφνικά βρέθηκε συμβιβαστική λύση, που αλλάζει άρδην το κλίμα στο χρηματιστήριο, προκαλώντας ράλι τραπεζικών μετοχών.
Η συμβιβαστική λύση όχι μόνο απομακρύνει τον κίνδυνο ανακεφαλαιοποιήσεων, αλλά θα φέρει τις ελληνικές τράπεζες στα stress test με ευνοϊκότερους όρους.
Διαβάστε σχετικά: Τράπεζες: Πολύ κακό για το τίποτα τα σενάρια καταστροφής!
Πολλοί υποψιάζονται ότι η ιστορία με τα AQRs ήταν ένα σικέ παιχνίδι, που διευκόλυνε τα σχέδια μεγάλων επενδυτικών οίκων – προκαλώντας αντιστοίχως τεράστιες ζημίες σε μικροεπενδυτές και σε άλλα χαρτοφυλάκια.
Μετοχές και δείκτες
Μετά τις σημερινές δηλώσεις Ντράγκι –Τόμσεν, που έστειλαν μήνυμα ότι το πρόβλημα λύνεται, η αγορά αντέδρασε σαν πιεσμένο ελατήριο. Τα ξένα funds που ρευστοποιούσαν άρον-άρον τις προηγούμενες μέρες πιέζοντας τις τιμές, επανήλθαν σήμερα με εντολές μαζικών αγορών.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Καμία ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες
Με πυρετώδεις συναλλαγές και εντυπωσιακό τζίρο στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση, ενώ οι τραπεζικές μετοχές απογειώθηκαν.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +14,29% και τερμάτισε +10,32%, στις 817,49 μονάδες. Πρώτη σε απόδοση η μετοχή της Πειραιώς (+18,5%), που είχε υποστεί τις μεγαλύτεερες απώλειες τις προηγούμενες μέρες. Ακολούθησαν Attica Bank +12%, Alpha +11,5%, Εθνική +8,6%, Eurobank +5,8%, Ελλάδος +2,5%.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +3,45% και έκλεισε με άνοδο 2,46% στις 754,76 μονάδες, παίρνοντας απόσταση ασφαλέιας από την περιοχή έσχατης βραχυχρόνιας στήριξης όπου είχε κατρακυλήσει.
Με +2,44% ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε στις 1.982,54 μονάδες. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν: Φουρλής και Σαράντης +2,9%, ΔΕΗ +2,5%, ΕΧΑΕ +2%, Grivalia +1,6%. Στο κόκκινο Jumbo -1,6%, Lamda -1,5% ΑΔΜΗΕ -0,%