Πολιτική

“Σκάκι” με τους αγρότες -Στην άμυνα η κυβέρνηση – Κρίσιμη εβδομάδα


 Μία “παρτίδα σκακιού” στο πεδίο των εντυπώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αγροτικών οργανώσεων βρίσκεται  σε εξέλιξη και από την έκβαση της θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η περαιτέρω διαμόρφωση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν πρωτίστως να μη χάσουν σε αυτή τη φάση αποδοχή και στήριξη από την κοινωνία, που τους δίνουν τη δυνατότητα να επιμείνουν στις θέσεις τους χωρίς να εξωθήσουν τα πράγματα σε άγονες αντιπαραθέσεις, από τις οποίες κανένας δεν πρόκειται να ωφεληθεί.

 Μετά από δύο εβδομάδες προσεκτικών κινήσεων με έμφαση αφ' ενός στην προβολή των αιτημάτων και αφ΄ετέρου στις δημοσιονομικές δυνατότητες για την ικανοποίηση τους η μή, η κρίσιμη ώρα φθάνει αύριο. Θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης και συνδιαλλαγής στην προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα;

 Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να επιτύχει κάποιο συμβιβασμό, δίνοντας λίγα από αυτά που ζητούν οι αγρότες και υποσχόμενος πολλά περισσότερα για “αργότερα”, όταν θα το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μεγέθη και η πορεία της οικονομίας.

Ο “νοικοκύρης διαχειριστής”  και ο "πάτος του βαρελιού"

Χωρίς να εμφανιστεί αρνητικός στα αιτήματα – το αντίθετο μάλιστα, αναγνωρίζοντας ότι είναι δίκαια – ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να εμφανιστεί ως η “φωνή της δημοσιονομικής λογικής”,  ως ο “νοικοκύρης διαχειριστής” που προσπαθεί να δώσει χωρίς να δημιουργήσει δημοσιονομικές “τρύπες”

“Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού”, είπε προχθές, υποσχόμενος  ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για να ικανοποιήσει δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου,  χωρίς να υπερβεί τα όρια που θέτουν εκ των πραγμάτων τα δημόσια οικονομικά.
   Το θέμα λοιπόν είναι τι ακριβώς έχει μείνει στον “πάτο του βαρελιού” και μπορεί να δοθεί τώρα – ποιά αιτήματα και σε ποιό βαθμό μπορούν να ικανοποιηθούν.
   Και το δεύτερο σημαντικό είναι αν οι αγροτοσυνδικαλιστές θα πεισθούν ότι πράγματι δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία άλλη δυνατότητα και ότι οι υποσχέσεις που θα εισπράξουν τώρα από τον πρωθυπουργό θα έχουν κάποια αντίκρυσμα.

Λαμβάνοντας υπόψη και την παράμετρο του πολιτικού κόστους, στο Μαξίμου θέτουν ως προτεραιότητα την διατήρηση ήπιου κλίματος και την αποτροπή ανοιχτής αντιπαράθεσης με τους αγρότες. Το ζητούμενο είναι όχι να σταματήσουν οι οργανωμένες διεκδικήσεις, αλλά να αποφευχθούν κινητοποιήσεις με εκδηλώσεις βίας και συγκρούσεων, που θα διατάρασσαν την “κοινωνική γαλήνη” και θα επηρέαζαν αρνητικά το οικονομικό κλίμα.

Οι ψηφοφόροι και οι παθογένειες

  Στο επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος φοβούνται ότι η δυσαρέσκεια που επικρατεί τώρα στον αγροτικό κόσμο μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα σε αποδοκιμασία της κυβέρνησης και να προκαλέσει επιταχυνόμενη μετακίνηση ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα ως τις ευρωεκλογές.
   Τέτοιες ενδείξεις υπάρχουν ήδη, αλλά είναι ακόμη περιορισμένες  - όπως τουλάχιστον εκτιμούν στη ΝΔ, και όπως δείχνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα. Ομως η αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος στις αγροτικές περιοχές γίνεται πλέον εμφανής.

 Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι είναι κάτι πρόσκαιρο και ότι η εικόνα μπορεί να αλλάξει άρδην πολύ πριν από τις ευρωεκλογές. Κατά τις εκτιμήσεις τους, το μέτωπο με τους αγρότες θα κλείσει γρήγορα και η εκλογική βάση θα αναγνωρίσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει ως δια μαγείας λύσεις σε προβλήματα που αποτελούν χρόνιες παθογένειες του αγροτικού τομέα και της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα