Οικονομία

Σκυλακάκης: Ελαχιστοποίηση των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ


Ελαχιστοποίηση των επιδοτήσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και αλλαγή της δομής της αγοράς με την ανάπτυξη αποθήκευσης (μπαταρίες), διασυνδέσεων και απόκριση ζήτησης είναι οι παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Ο υπουργός τόνισε ότι στο παρελθόν δόθηκαν μεγαλύτερες επιδοτήσεις από αυτές που ανέμενε η αγορά και για τον λόγο αυτό εκδηλώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός επενδυτή στην πρώτη γενιά φωτοβολταϊκών, ο οποίος ανέφερε πως η κίνηση αυτή ήταν η καλύτερη της ζωής του. «Συνεπώς ήταν η χειρότερη για τον καταναλωτή», ανέφερε. «Το επενδυτικό ενδιαφέρον πρέπει να ανταποκρίνεται στη ζήτηση γιατί διαφορετικά είτε οι επενδυτές θα υποστούν περικοπές, είτε οι καταναλωτές θα κληθούν να καλύψουν τεράστια ελλείμματα».

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η χώρα μας θα πρέπει να επενδύσει στη σωστή στιγμή, δίνοντας προτεραιότητα στους τομείς όπου έχει συγκριτικό πλεονέκτημα όπως είναι τα υπεράκτια αιολικά, λόγω του καλύτερου αιολικού δυναμικού σε σχέση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου.

«Ας είμαστε συνετοί στις επενδύσεις και όπου δεν έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να περιμένουμε. Μην μπούμε στη λογική ότι πρέπει να έχουμε υδρογόνο ή αμμωνία, αλλά να ανταποκρινόμαστε στα τεχνολογικά και οικονομικά σήματα», είπε.

Τέλος υπογράμμισε ότι χρήματα για να χρηματοδοτηθούν ταυτόχρονα η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική προσαρμογή, δεν υπάρχουν. «Η κλιματική προσαρμογή για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα περιλαμβάνει τρομακτικά κόστη. Πέρυσι μας ήρθε το 2% του ΑΕΠ από τον Daniel. Γι αυτό πρέπει να πάμε πολύ πιο συνετά, πιο αποτελεσματικά, να μη βάλουμε πιο φιλόδοξους στόχους από αυτούς που έχουμε, να βάλουμε στην άκρη χρήματα για την προσαρμογή και να πιέσουμε για πιο δυναμική διεθνή διαπραγμάτευση. Δεν μπορεί όταν ο υπόλοιπος πλανήτης καθυστερεί, η Ευρώπη να λέει ότι θα πάει πιο γρήγορα», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα