Διεθνή

Σλοβακία: Οριακό προβάδισμα στο φιλελεύθερο κόμμα PS δίνει δημοσκόπηση


Το φιλελεύθερο κόμμα στη Σλοβακία Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία - PS) προηγείται οριακά του αντιπολιτευόμενου SMER-SSD του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας AKO ενόψει των εκλογών της 30ής Σεπτεμβρίου, γεγονός που προμηνύει μια αμφίρροπη αναμέτρηση.

Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε σήμερα και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της TV JOJ, εμφανίζει το PS να προηγείται όλων των υπολοίπων κομμάτων με 18%.

Το SMER-SSD, το οποίο έχει δει το ποσοστό αποδοχής του να υποχωρεί τον τελευταίο μήνα, φέρεται να συγκεντρώνει 17,7%, δηλαδή 1,7 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη συμμετοχή 1.000 ερωτηθέντων μεταξύ 20 και 26 Σεπτεμβρίου.

Έδειξε ότι τα δύο κόμματα που προηγούνται εξασφαλίζουν από 30 έδρες έκαστο στο κοινοβούλιο των 150 εδρών αλλά κανένα από τα δύο δεν φαίνεται να εξασφαλίζει αυτοδυναμία και αμφότερα θα πρέπει να στηριχθούν σε εταίρους για να κυβερνήσουν.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι απολύτως ασαφής με το τρίτο κόμμα στη σειρά προτίμησης των ερωτηθέντων, το HLAS, να μην έχει ακόμη εκφράσει τη στήριξή του σε άλλο κόμμα και με πολλά άλλα κόμματα κοντά στο όριο για την εξασφάλιση εδρών.

Οι Σλοβάκοι οδεύουν στις κάλπες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό μετά την κατάρρευση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού πέρυσι και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από υπηρεσιακή κυβέρνηση τον Μάιο.

Η παράνομη μετανάστευση και η στήριξη της Σλοβακίας προς την Ουκρανία είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, με τον Φίτσο να επιδιώκει επιστροφή του κόμματός του στην εξουσία με δεσμεύσεις περί υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και τερματισμού της στρατιωτικής στήριξης για το Κίεβο.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αλλαγή στην πολιτική, με τον ηγέτη του PS Μίχαλ Σιμέτσκα να προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση. Ο ίδιος έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τη στήριξη προς την Ουκρανία, στη μάχη της κατά της ρωσικής εισβολής, ακολουθώντας την ίδια γραμμή με τους εταίρους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα