Χρηστικά

Smart(phone) κίνηση κατά της φοροδιαφυγής από την ΑΑΔΕ!


Ετοιμάζει εφαρμογή για τα κινητά που θα διατίθεται από το Google Play και θα επιτρέπει στον πελάτη να ελέγχει την εγκυρότητα των αποδείξεων μέσω του QR Code, να καταγγέλλει και να κερδίζει χρηματικά έπαθλα

Ειδική εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα η οποία θα διατίθεται μέσω του Google Play και θα επιτρέπει στον πελάτη-χρήστη να ελέγχει την εγκυρότητα των αποδείξεων μέσω του QR Code, που θα φέρουν τυπωμένο, να καταγγέλει και να κερδίζει δώρα, ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με την κίνηση αυτή η ΑΑΔΕ, μετατρέπει σε εφοριακούς ελεγκτές χιλιάδες καταναλωτές, που θα μπαίνουν στον πειρασμό να ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν από τα καταστήματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε. προβλέπει ότι από τον Ιούνιο οι ταμειακές μηχανές θα είναι συνδεμένες online με το Taxisnet και οι αποδείξεις που θα εκδίδονται θα καταχωρούνται (ημι)αυτόματα, (όπως έχει γράφει το Σin) στο ηλεκτρονικό βιβλίο (My Data), που θα τηρούν στο Taxisnet.

Επειδή όμως η παραβατικότητα έχει εξελιχθεί και για τη διάπραξη της φοροδιαφυγής χρησιμοποιούνται απίστευτες μέθοδοι, μέχρι και την κυκλοφορία «ειδικού λογισμικού-γομολάστιχα», η ΑΑΔΕ λαμβάνει μέτρα.

Βασικά, θέλει να αποτρέψει τη χρήση ταμειακών μηχανών οι οποίες, δεν θα είναι συνδεδεμένες με το Taxisnet, ένα φαινόμενο αρκετά συχνό, ειδικά στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, όπως προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και άλλων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, σε ορισμένες επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι, είχαν σε μερική αχρηστία τη δηλωμένη ταμειακή μηχανή και εξέδιδαν αποδείξεις από άλλαη, αδήλωτη ταμειακή.    

Ο έλεγχος με τα smartphone

Ειδικότερα, πάνω στις αποδείξεις που θα εκδίδουν οι συνδεδεμένες με το Taxisnet αναβαθμισμένες ταμειακές μηχανές θα είναι τυπωμένοι οι QR Codes, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τον έλεγχο της καταχώρησης των δεδομένων τους και στα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων, μέσω της διαβίβασής τους στην πλατφόρμα myDATA.

Από τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόδειξη και θα φέρει υποχρεωτικά τον συγκεκριμένο κωδικό, η συγκεκριμένη συναλλαγή έχει εγγραφεί στο «ηλεκτρονικό βιβλίο» που τηρεί στο Taxisnet ο επιχειρηματίας και δεν μπορεί να αλλοιωθεί εκ των υστέρων ούτε με το περίφημο παράνομο «ειδικό λογισμικό».

Ταυτόχρονα, η νέου τύπου απόδειξη, θα μπορεί να ελεγχθεί τόσο από τους εφοριακούς ελεγκτές, αλλά και από τους πελάτες των καταστημάτων! Οι ελεγκτές, έχουν τη δυνατότητα με διάφορα μέσα να πραγματοποιούν τον φορολογικό έλεγχο. Όμως μια δυνατότητα ελέγχου δίδεται και στους πελάτες.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει ειδική εφαρμογή η οποία θα διατίθεται από το Google Play, η οποία θα επιτρέπει:

  • Να σκανάρει ο πελάτης τον ειδικό κωδικό QR Code, που είναι πάνω στην απόδειξη και η εφαρμογή θα τον πληροφορεί εάν είναι γνήσια ή έχει κοπεί από άλλη ταμειακή, ασύνδετη με το Taxisnet. Επίσης θα τον πληροφορεί εάν έχει καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο (My Data)της επιχείρησης.
  • Αν η απόδειξη δεν είναι νόμιμη και δεν έχει καταχωρηθεί στο Taxisnet, ο χρήστης του κινητού, μέσα από την ίδια εφαρμογή θα έχει τη δυνατότητα να καταγγέλλει τον επιχειρηματία στην ΑΑΔΕ.
  • Δηλαδή, εφόσον η απόδειξη διαπιστωθεί ότι δεν είναι νόμιμη, ο χρήστης μπορεί να πατήσει το ειδικό κουμπί, που θα περιέχει η εφαρμογή και να καταγγείλει στην Εφορία τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
  • Οι χρήστες που θα ελέγχουν τις εκδιδόμενες αποδείξεις, μέσω των smartphones, θα συμμετέχουν σε κληρώσεις και θα κερδίζουν διάφορα χρηματικά ποσά. Εξετάζεται, δε, να αντικατασταθούν οι μηνιαίες κληρώσεις, με την καθιέρωση των δώρων για τους «ελεγκτές» μέσω των κινητών τηλεφώνων, ή εναλλακτικά, να παραμείνουν οι μηνιαίες κληρώσεις αλλά να δίδεται και μπόνους σε όσους χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή για τα smartphones.

Ο χρόνος ενημέρωσης του My Data

Σε ότι αφορά στον χρόνο αποστολής των αποδείξεων, θα ποικίλει ανάλογα με τον κίνδυνο φοροδιαφυγής κάθε επαγγελματικής ομάδας, και θα ξεκινά από 15 λεπτά και θα φτάνει μέχρι το 24ωρο. Είναι προφανές ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν υφίσταται αυτόματη ενημέρωση και καταχώρηση στο σύστημα.

Επισήμως, ο λόγος για τον οποίο θα είναι ημιαυτόματη η ενημέρωση του My Data, είναι να μην δημιουργούνται «ουρές» στα ταμεία των επιχειρήσεων και ότι ο sever της ΑΑΔΕ, «σηκώνει» τις περίπου 350.000 ταμειακές μηχανές που θα συνδεθούν.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το πλάνο της ΑΑΔΕ οι χρόνοι αποστολής των αποδείξεων στο my data, που θα τηρείται στο taxisnet είναι οι ακόλουθοι:

  1. Οι επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, νυχτερικά κέντρα, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ινστιτούτα αδυνατίσματος και τα συνεργεία επισκευής οχημάτων θα διασυνδεθούν, μέσω των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών τους, με το σύστημα TAXIS και θα υποχρεωθούν να αποστέλλουν στο σύστημα αυτό τα δεδομένα των αποδείξεων που θα εκδίδουν ανά χρονικά διαστήματα 15 έως 30 λεπτών. 
  2. Οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών θα αποστέλλουν, μέσω των δικών τους αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών, τα δεδομένα των εκδιδόμενων αποδείξεων σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, τα οποία θα κυμαίνονται από 6 έως 8 ώρες.
  3. Οι λιανοπωλητές προϊόντων σε λαϊκές αγορές, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα επιτρέπεται να αποστέλλουν τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν ανά 24 ώρες.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα