Οικονομία

Σνάμπελ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευτεί από τώρα για τα επιτόκια


Όσα δήλωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος σχετικά με την πορεία των επιτοκίων

Στις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τα επιτόκια αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ομιλία που είχε σήμερα στο Κίελο της Γερμανίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανίδα αξιωματούχος τόνισε ότι "θα μπορούσαμε να απειληθούμε από νέα σοκ στις τιμές και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε σε εγρήγορση και δεν έχουμε δεσμευτεί για μία συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων, αλλά συνεχίζουμε να αποφασίζουμε με βάση τα στοιχεία."

Η ίδια πρόσθεσε ότι "το τελευταίο μίλι για τη μείωση του πληθωρισμού αποδεικνύεται δύσκολο".

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε αυξημένος τον Μάιο κατά 0,2% (2,6% από 2,4% τον Απρίλιο), ενώ στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,4 %, δηλαδή στο 4,1% από 3,7%.

Πάντως, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προμηνούν υποχώρηση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% στο 4ο τρίμηνο του 2025 αντί για το 3ο τρίμηνο, όπως αναμενόταν αρχικά. 

Νέα μείωση από... Σεπτέμβριο

Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου ήταν η τελευταία αυτής της περιόδου και δεν αναμένεται νέα μείωση μέχρι την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Κι αυτό, εφόσον τα μέχρι τότε στοιχεία επιτρέπουν μία κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση.

Συνολικά, τα επιτόκια αναμένουν μία μείωση κατά περίπου 2 μονάδες από τα σημερινά επίπεδά τους, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυσαν για μία δεκαετία έως τα μέσα του 2022.

Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ διαμορφώνεται σήμερα στο 4,25% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,75%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΕΚΤ