Χρηστικά

Τα λάθη που αυξομειώνουν τον ΕΝΦΙΑ


Τον "λογαριασμό" του ΕΝΦΙΑ του 2020 αποστέλλει η ΑΑΔΕ - Η ευκαιρία των διορθώσεων των στοιχείων των ακινήτων

Τη δυνατότητα διορθώσεων των στοιχείων των ακινήτων τους έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, προκειμένου να πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, ή να πληρώσουν υψηλότερο πριν τους ανακαλύψει η Εφορία, εφόσον στις δηλώσεις Ε9, η αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι υποεκτιμημένη.

Τον "λογαριασμό" του ΕΝΦΙΑ του 2020 αποστέλλει η ΑΑΔΕ μέχρι την Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά οι κάτοχοι των ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να προβούν έγκαιρα σε διορθώσεις των στοιχείων της περιουσίας τους, όπως αυτή απεικονίζεται στο Περιουσιολόγιο.

Με τις διορθώσεις στο έντυπο οι φορολογούμενοι μπορούν να προλάβουν φουσκωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, από λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν στην αναγραφή της ακίνητης περιουσίας.

Έτσι στην περίπτωση, που έχουν την υπόνοια ότι δεν είναι σωστά τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους, σε σχέση με τα στοιχεία που έχουν αναγράψει στο Κτηματολόγιο, μπορούν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων στο taxisnet, χωρίς πρόστιμο, όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης μπορούν να προσθέσουν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των ημιυπαίθριων χώρων που δήλωσαν ή θα δηλώσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου στους Δήμους.Με τις διορθώσεις, οι φορολογούμενοι μπορεί να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ, αν η αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι μεγαλύτερη, από εκείνη που προκύπτει από τα στοιχεία που είναι ήδη καταχωμένα στο Ε9.

Αν οι διορθώσεις γίνουν άμεσα πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τότε τα εκκαθαριστικά θα είναι με τα νέα στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα, με την έκδοση νέου εκκαθαριστικού σημειώματος.

Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISNET (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις, που ο φορολογούμενος πληρώνει αυξημένο φόρο κατοχής ακινήτων, από λάθη ή παραλείψεις, που έχουν γίνει στο παρελθόν και δεν έχουν διορθωθεί.

Ο φορολογούμενος που θα τσεκάρει τα στοιχεία των ακινήτων του και θα διαπιστώσει λάθη, μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης με σκοπό την μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝ.Φ.Ι.Α., για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014-2018, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Εάν μετά τις διορθώσεις, η μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα, να προσκομίσει στην οικεία Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του (συμβόλαια, κτηματολόγιο κ.λπ.), προκειμένου να ελεγχθούν και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Τα συχνότερα λάθη που εντοπίζονται

Τα συχνότερα λάθη που εντοπίζονται στα στοιχεία του Ε9 είναι τα ακόλουθα:

  1. Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.  Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.
  2. Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά.
  3. Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
  4. Στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο.
  5. Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.
  6. Στους υμιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί υμιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2019, όσο και για τα προηγούμενα έτη.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα