Πολιτική

Αλλάζει ρότα ο ΣΥΡΙΖΑ- Σούπερ-έκπληξη στις κάλπες: Κασσελάκης 45,5%, Αχτσιόγλου 36,2%!


Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει ρότα και  αρχίζει να πλέει σε "άγνωστα νερά" μετά το αποτέλεσμα της σημερινής εσωκομματικής αναμέτρησης για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος. Το αποτέλεσμα φέρνει ως αδιαμφισβήτητο φαβορί για την προεδρία τον "νεοπροσήλυτο" Στέφανο Κασσελάκη και αποτελεί μιά πρώτη μεγάλη ήττα των παραδοσιακών αριστερών δυνάμεων και των μηχανισμών του κόμματος.

 Αποτελεί επίσης ένα ισχυρό μήνυμα της βάσης του κόμματος, ότι θέλει ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και πρακτικές, ρεαλισμό και λιγότερες ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί στον επαναληπτικό δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, όπου θα αναμετρηθούν ο Στέφανος Κανελλάκης και η Εφη Αχτσιόγλου.

 Ως φαβορί εμφανίζεται πλέον ο "νεοφερμένος" στο κόμμα υποψήφιος, που εξασφάλισε προβάδισμα περίπου 9 εκατοστιαίων μονάδων.

Αλλαγή σελίδας - Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά που προκύπτουν από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει σελίδα και θα μπει σε φάση έντονων εσωκομματικών διεργασιών, που θα προκαλέσουν πιθανότατα εσωτερικές συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και εσωστρέφεια, οδηγώντας ενδεχομένως και σε διάσπαση. 

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση κορυφαίων στελεχών που δεν θα αποδεχθούν χωρίς αντιδράσεις τη σταδιακή αλλαγή ή και την εγκατάλειψη της αριστερής ταυτότητας του κόμματος.

 Αναλυτές εκτιμούν ότι με τον  Στ. Κασσελάκη στο "τιμόνι" του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί σταδιακά σε ένα κόμμα της "νέας Αριστεράς", απομακρυνόμενος από τις ιδεολογικές και ιστορικές του ρίζες, επιδιώκοντας να προσεγγίσει τη μεγάλη μάζα των "κεντροφιλελεύθερων" και κεντροαριστερών ψηφοφόρων

 Τα αποτελέσματα

 Με καταμετρημένες τις ψήφους στο 90,1% των εκλογικών τμημάτων (484 από τα 537), ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει 45,5% - ποσοστό που υπερβαίνει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των υποστηρικτών του.

Η Εφη Αχτσιόγλου που εμφανιζόταν ως τώρα η επικρατέστερη υποψήφια - και μάλιστα με πολύ υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά - καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 36,2%

Πολύ χαμηλά τα ποσοστά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά, που ήταν εκφραστές δύο διαφορετικών τάσεων μέσα στο κόμμα: Ο πρώτος εξασφάλισε το 8,4% των ψήφων του κομματικού εκλογικού σώματος και ο δεύτερος το 8,64% Μόλις 1,28% των ψηφισάντων προτίμησε τον Στέφανο Τζουμάκα.

Καθοριστική για τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων ήταν η μεγάλη συμμετοχή - σχεδόν τριπλάσια από την αναμενόμενη - καθώς και η προσέλευση στην ψηφοφορία περίπου 45 χιλιάδων νέων μελών, που κατά μεγάλη πλειοψηφία εξέφρασαν την προτίμηση τους στον Στ. Κασσελάκη.

Διαβάστε σχετικά: Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ Κασσελάκη η μεγάλη συμμετοχή και τα πολλά νέα μέλη

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα