Οικονομία

S&P Global: Προς ύφεση οι ΗΠΑ το 2023


Λόγο για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά το 2023, κάνει η οικονομολόγος της S&P Global, Beth Ann Bovino, μέσω έκθεσης που δημοσιεύθηκε χθες.

Η S&P Global επισημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες να αποφύγουν οι ΗΠΑ μια ύφεση, σύμφωνα με το CNBC, εξαιτίας του ντόμινο των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, η οποία προσπαθεί να "πατήσει φρένο" στον πληθωρισμό, με στόχο το 2%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρίσκεται κοντά στο 8%.

Η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει την αξία αγαθών και τις υπηρεσιών ακριβότερα, προκαλώντας κίνδυνο ύφεσης.

Η έκθεσή της S&P Global Ratings αναφέρει πως «αν και το οικονομικό momentum προστάτευσε την οικονομία των ΗΠΑ φέτος, αυτό που έρχεται το 2023 είναι μεγαλύτερη ανησυχία», ενώ προσθέτει πως «με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας να συνεχίζεται, τις εντάσεις στην Ταϊβάν να κλιμακώνονται και την επιβράδυνση της Κίνας να επιδεινώνει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές, η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να παρασύρεται προς την ύφεση».

Η Bovino επισημαίνει πως οι προβλέψεις για μια ύφεση ανάλογη με αυτήν του 1969-1970 ίσως έχουν και μια θετική χροιά. Πυροδοτημένη επίσης από μια πληθωριστική κρίση, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1969 και διήρκεσε 11 μήνες, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα