Πεδίο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας με τραπεζικές μετοχές έχει ανοίξει, ενόψει της πώλησης των πακέτων που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Φήμες περί ενδιαφέροντος από επενδυτές σε υψηλά επίπεδα τιμών αξιοποιούνται κατάλληλα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών για να «καθοδηγούνται» υψηλότερα οι τιμές. Όμως, πρόκειται καθαρά για ένα παιχνίδι εντυπώσεων που μπορεί να αφήσει επενδυτές με τον... μουτζούρη, αφού οι τραπεζικές αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν πολύ αργότερα και με ανοικτές διαδικασίες, το αποτέλεσμα των οποίων δεν μπορεί να προεξοφληθεί σήμερα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «παιχνιδιού», το οποίο στήθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που είχε μέχρι χθες κακή απόδοση, με απώλειες που ξεπερνούσαν το 12% από την αρχή του έτους, καθώς πρόκειται για την τράπεζα με την ασθενέστερη κεφαλαιακή θέση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών:
- Δημοσίευμα ανέφερε ότι ιταλικός όμιλος, η ION Group, που δεν διαθέτει την παραμικρή εμπειρία ως επενδυτής στον τραπεζικό κλάδο, υπέβαλε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσφορά για τις μετοχές της Τρ. Πειραιώς που κατέχει (27% του μετοχικού κεφαλαίου) σε τιμή 25% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή του τελευταίου εξαμήνου, που ήταν αρκετά χαμηλή, δεδομένου ότι η μετοχή βρέθηκε σε πτωτική τροχιά.
- Αυτές οι πληροφορίες ήταν αρκετές για να «ζωηρέψει» η μετοχή της Πειραιώς, που έκλεισε τη συνεδρίαση με κέρδη 4,52%, στα 1,2020 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να κερδίζει έως και 7,7%. Σχετικά υψηλή ήταν η αξία των συναλλαγών στη μετοχή, που ανήλθε περίπου σε 6,3 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ξαφνική κινητικότητα στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που βρίσκεται σταθερά στην τελευταία θέση των επιλογών των επενδυτικών οίκων, έγινε σε ένα αρκετά θολό τοπίο. Σχετικά με την προσφορά για το πακέτο του ΤΧΣ δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το ΤΧΣ, ούτε υπήρξε κάποιος σχολιασμός του θέματος από τη διοίκηση της τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση, η σπέκουλα με τις πληροφορίες για επενδυτικό ενδιαφέρον στερείται πραγματικού αντικρίσματος και, στην καλύτερη περίπτωση, το μόνο που μπορεί να υποδεικνύει είναι ότι ενδέχεται να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την τράπεζα από «περιφερειακούς» παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς (δηλαδή, όχι από τράπεζες ή μεγάλα επενδυτικά funds) σε μια τιμή σχετικά χαμηλή.
Από την άλλη, όμως, δεν είναι βάσιμη οποιαδήποτε προσδοκία για άμεση ολοκλήρωση κάποιου deal για τις μετοχές της Πειραιώς, αφού το ΤΧΣ έχει καθορισμένο προγραμματισμό για τις τραπεζικές αποκρατικοποιήσεις και ακολουθεί διαδικασίες που πρέπει να διέπονται από διαφάνεια και να δίνουν τη δυνατότητα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από όλους τους πιθανούς ενδιαφερόμενους. Έτσι, το αν κάποιος επενδυτής «χτύπησε την πόρτα» του Ταμείου μικρή σημασία έχει και δεν θα πρέπει να προεξοφλείται ότι μια συναλλαγή βρίσκεται επί θύραις.
Το ΤΧΣ επέλεξε πρόσφατα τον οίκο Rothchild ως σύμβουλο στρατηγικής για την αποεπένδυση από τις τράπεζες, ενώ έχει περιθώριο έως το τέλος του 2025, με βάση τον τελευταίο νόμο, για να ολοκληρώσει τη διάθεση των μετοχών που κατέχει (40,3% της Εθνικής, 27% της Πειραιώς, 9% της Alpha Bank και 1,4% της Eurobank). Η εισήγηση της Rothchild και η έγκρισή της από τη διοίκηση του ΤΧΣ και το υπουργείο Οικονομικών δεν πρέπει να αναμένονται πριν από το τέλος του έτους.
Σε ό,τι αφορά, όμως, την εκτέλεση συναλλαγών, θεωρείται μάλλον αισιόδοξη η εκτίμηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος στις αρχές του 2023 και πριν από τις εκλογές, δεδομένου ότι η κατάσταση στις αγορές παραμένει ρευστή, οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και είναι εξαιρετικά δύσκολο, σε τέτοιες συνθήκες, να επιτευχθούν ικανοποιητικά τιμήματα και να αποφύγει το ΤΧΣ επικρίσεις για βιαστικές κινήσεις που ζημίωσαν το Δημόσιο.
Αυτό φάνηκε πρόσφατα και στην Κύπρο, όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ένα αμερικανικό private equity fund, το Lone Star, το οποίο υπέβαλε διαδοχικές προτάσεις για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες απορρίφθηκαν από τη διοίκησή της επειδή κρίθηκε ότι ήταν υπερβολικά χαμηλές.
Όπως ανέφερε το έγκυρο περιοδικό Euromoney, το ενδιαφέρον από private equity funds για ελληνικές και κυπριακές τράπεζες μπορεί να μην ατονήσει, αλλά δεν πρέπει να αναμένονται προσφορές σε υψηλές τιμές. Οι επενδυτές, σημειώνει το περιοδικό, υπέστησαν τεράστιες ζημιές από τις μετοχές τους την προηγούμενη δεκαετία, ενώ ανησυχούν για ενδεχόμενη επανάληψη της διεθνούς κρίσης του 2008 στις αγορές και για μια κρίση στην ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά όπου εκδηλώθηκε εκτός διαδικασιών ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ. Σε διακυβερνητικό επίπεδο εκδήλωσε ενδιαφέρον για το πακέτο της Εθνικής το κρατικό επενδυτικό fund της Σ. Αραβίας, γεγονός που είχε δημιουργήσει και πάλι προσδοκίες για κάποιο σημαντικό deal το αμέσως επόμενο διάστημα. Όμως, πέραν του γεγονότος ότι το ΤΧΣ αρνήθηκε να αλλάξει τις διαδικασίες του για να διευκολύνει ένα deal, «όχι» στη συμμετοχή κεφαλαίων της Σ. Αραβίας σε συστημική τράπεζα της ευρωζώνης φέρονται να έχουν πει και οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, κάτι που «έκαψε» οριστικά τις προοπτικές για μια συμφωνία.