Πολιτική

Λιβανός: Διαχείριση της ΚΑΠ, αξιοποίηση ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης οι προτεραιότητες


Αλλαγή φρουράς μετά από 1,5 χρόνο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Σπήλιο Λιβανό να αντικαθιστά τον Μάκη Βορίδη ο οποίος μετακινήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Είναι η πρώτη υπουργική θέση για τον 53χρονο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Γνωρίζω τον άνθρωπο, γνωρίζω τις ικανότητές του. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που παραδίδω σ' αυτόν. Επί 1,5 χρόνο πετύχαμε πάρα πολλά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» είπε ο Μ. Βορίδης παραδίδοντας τη σκυτάλη στον διάδοχο του. Παράλληλα έκανε ένα σύντομο απολογισμό της δραστηριότητας του υπουργείου επί των ημερών του, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων ήταν 2,6 δισ. Το 2019 το έλλειμμα είχε γίνει 600 εκατομμύρια και είχαμε καλύψει 2 δισ. Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από δεκαετίες που θα κλείσουμε με πλεόνασμα. Η Ελλάδα παράγει ώστε να είναι ισοσκελισμένο και αυτό έχει γίνει χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας, των αλιέων μας». Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες τους, τους υφυπουργούς Κώστα Σκρέκα, Φωτεινή Αραμπατζή, τους δυο γενικούς γραμματείς Γιώργο Στρατάκο, Κώστα Μπαγινέτα, τον υπηρεσιακό γραμματέα, Δημήτρη Τσαγκαλίδη.

Ο Σπήλιος Λιβανός, από την πλευρά του, στην πρώτη του δήλωση ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είπε: «Είναι μεγάλη μου τιμή και ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, οι δρόμοι που ανοίξαμε μαζί πριν από πολλές δεκαετίες, να οδηγήσουν εδώ». Παράλληλα, αναφερόμενος στον Μ. Βορίδη αλλά και στον νέο υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, τόνισε: «Εύχομαι και στους δύο σας επιτυχίες στα νέα σας πόστα, που θα είναι πολλές και είμαι σίγουρος γι' αυτό».

Ο νέος υπουργός στάθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. «Ενός τομέα που, όπως και κάθε άλλη έκφανση της ζωής μας, υπέστη τις συνέπειες της πρωτόγνωρης πανδημίας που βιώνουμε. Παράλληλα, ανέδειξε την αξία μιας σωστά δοσμένης εφοδιαστικής αλυσίδας. Η διασφάλιση αυτής της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδίως σε μια εποχή όπου είδαμε σύνορα να κλείνουν, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της απερχόμενης ηγεσίας, μαζί με την επιτυχή διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ καθώς και τις άμεσες αποφάσεις για την ενίσχυση των αγροτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού». Έτσι, οριοθέτησε τον κεντρικό στόχο της νέας ηγεσίας του υπουργείου που είναι «... να καταστήσει σαφές στο σύνολο της κοινωνίας, το αυτονόητο για εμένα, ότι ο αγρότης είναι πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας». Κορυφαία προτεραιότητα χαρακτήρισε την εφαρμογή και διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μίλησε επίσης για τη σημασία που έχει η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και κατέληξε τονίζοντας: «Ο πρωτογενής τομέας και ο αγροτικός κόσμος είναι, για μένα, χώρος σύνθεσης και δημιουργίας. Όχι πεδίο διχασμού και μικροκομματικών αντιπαραθέσεων. Γι' αυτό η δική μου πόρτα, όπως και των υφυπουργών, θα είναι πάντα ανοικτή σε ουσιαστικές προτάσεις, καινούριες ιδέες και προβληματισμούς. Υπόσχομαι σκληρή δουλειά και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου, θα δώσουμε έναν όμορφο αγώνα. Μια μάχη που θα επιτρέψει την άνθηση του πρωτογενούς τομέα».

Ο κ. Σκρέκας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2019, παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του στον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος αποτελεί «φρέσκο» πρόσωπο, καθώς διανύει την πρώτη του βουλευτική θητεία, έχοντας εκλεγεί από τους πολίτες της Φθιώτιδας.

«Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα και να θέσουμε σε τροχιά εφαρμογής ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων αγροτών και των ξεχωριστών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της πατρίδας μας» είπε ο Κώστας Σκρέκας. Ο διάδοχός του, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στόχος είναι με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο ελληνικής γεωργίας ανθεκτικό στα προβλήματα και στις απειλές με έμφαση στην ποιότητα και την αύξηση της παραγωγής και κεντρική επιδίωξη την αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών. Να προχωρήσουμε σε συνέργειες με εταιρείες που εξυπηρετούν το κλάδο με τα προϊόντα τους και φυσικά με τη βιομηχανία τροφίμων. Να ενσωματώσουμε την καινοτομία και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει ισχυρό αποτύπωμα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας. Είμαι βέβαιος ότι με τον νέο υπουργό, τον κύριο Σπήλιο Λιβανό και την υφυπουργό κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, τους γενικούς γραμματείς και το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου δουλεύοντας ομαδικά θα ανταποκριθούμε στους στόχους μας».

Από την «παλιά φρουρά» του υπουργείου, η Φωτεινή Αραμπατζή ευχαρίστησε τους Μάκη Βορίδη, Κώστα Σκρέκα για τη 18μηνη συνεργασία και καλωσόρισε τους νέους συνεργάτες της. «Πάνω στα γερά θεμέλια του έργου, που οικοδομήσαμε τους πρώτους 18 μήνες, με την εμπειρία, που υπάρχει και το νέο αέρα, που φέρνουν ο νέος υπουργός και υφυπουργός, προχωρούμε, το 2021, με ακόμη περισσότερη όρεξη σε νέες εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πολιτικές με αιχμή την αύξηση των εξαγωγών- στην οποία ο Αγροδιατροφικός Τομέας απεδείχθη πρωταθλητής μέσα στην πανδαιμική κρίση-, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως την αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών και της ελληνικής περιφέρειας» είπε η κα Αραμπατζή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις